Nissan Frontier Forum banner

Typowe problemy z Frontiers

978K views 640 replies 295 participants last post by  billmill  
#1 · (Edited)
Ten wątek służy do wymieniania typowych problemów doświadczanych przez Frontiers i ich rozwiązań. Postaram się zaktualizować ten post, aby wymienić problemy i link do postu lub wątku z rozwiązaniem. Ten wątek nie jest przeznaczony do pogaduszek ani rzadkich problemów. Jest to dla typowych problemów i ich rozwiązań. Dzięki.

Czy kontrolka systemu monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS) świeci się i nie wiesz dlaczego? Sprawdź nasz wątek dotyczący problemów z TPMS.
Problemy z TPMS

Czy hamulce Twojego 05 Frontier lub Xterra piszczą? Sprawdź Biuletyn Serwisu Technicznego, aby sprawdzić, czy Twój samochód ciężarowy jest objęty gwarancją.
http://www.clubfrontier.org/forums/f8/brake-tsb-ntb06-037c-23244/

Czy przednie siedzenie pasażera porusza się podczas jazdy? Sprawdź Biuletyn Serwisu Technicznego, aby sprawdzić, czy Twój samochód ciężarowy jest objęty gwarancją
http://www.clubfrontier.org/forums/f8/passenger-seat-rattle-sb-ntb05-092-relative-2007s-27248/

#2 ·
#3 · (Edited by Moderator)
Piszczący pasek z powodu napinacza paska

• Like
Reactions: Duke56
#34 ·
07 CrewCab:
Chwiejny przedni fotel pasażera
Grzechot prętów przy pierwszym uruchomieniu, na zimno lub na gorąco, aż do uzyskania ciśnienia oleju
Sprężyna zegarowa poduszki powietrznej w kierownicy skrzypi
Skrzypienie tylnych hamulców podczas cofania
Co się stało z "chwiejnym" przednim fotelem pasażera? Mnie doprowadza do szału! Samochód ma przejechane 1500 mil.

#5 ·
Czy udało Ci się naprawić problem z "chwiejącym się siedzeniem", który masz? Twój opis jest najbliższy temu, czego doświadczam w moim '09 CC. Zawsze, gdy się zatrzymuję, wydaje się, że samochód (a może siedzenie) musi się trochę przesunąć do przodu, co powoduje mocniejsze, przesuwające się do tyłu uczucie za każdym razem, gdy przyspieszam z miejsca. Najlepiej opisać to tak, jakbyś miał coś dość ciężkiego w bagażniku, co toczy się do przodu i do tyłu przy każdym, odrobinę mocnym do mocnym, zatrzymaniu. Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem od samochodów, ale zazwyczaj mam jakieś ogólne pojęcie o tym, co się dzieje, ale nie w tym przypadku. Czy możesz LUB KTOKOLWIEK pomóc mi zrozumieć, w czym tkwi problem i jak go naprawić? Mam ten samochód dopiero od 700 mil i już doprowadza mnie do szału. Chciałbym mieć jakieś pojęcie, zanim zabiorę go do serwisu (jeśli w ogóle by to naprawili). Dzięki!

#46 ·
Czy udało Ci się naprawić problem z "chwiejącym się siedzeniem"? Twój opis jest najbliższy temu, czego doświadczam w moim '09 CC. Zawsze, gdy się zatrzymuję, wydaje się, że samochód (a może siedzenie) musi się trochę przesunąć do przodu, tworząc mocniejsze, przesuwające się uczucie do tyłu za każdym razem, gdy przyspieszam z miejsca. Najlepszym sposobem, aby to opisać, jest to, że czujesz się tak, jakbyś miał coś dość ciężkiego w łóżku, co toczy się do przodu i do tyłu przy każdym, odrobinę mocnym do mocnego, zatrzymaniu. Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem od samochodów, ale zazwyczaj mam jakieś ogólne pojęcie o tym, co się dzieje, ale nie w tym przypadku. Czy możesz LUB KTOKOLWIEK pomóc mi zrozumieć, w czym tkwi problem i jak go naprawić? Mam ten samochód dopiero od 700 mil i już doprowadza mnie do szału. Chciałbym mieć jakieś pojęcie, zanim zabiorę go do serwisu (jeśli w ogóle go naprawią). Dzięki!
Myślę, że mam ten sam problem. Kiedy zabrałem go do dealera, powiedzieli mi, że to luz w wale napędowym i że to powszechne zjawisko ??????????
Czuję się, jakby siedzenie było luźne.
Jakieś rozwiązania......

Próbowałem zainstalować przewód 12 V do kabiny i kiedy skończyłem, kontrolka Service soon świeci się cały czas....... Musiałem coś zrobić #$@%^@#$%@#$^*

Czy ktoś wie, jak to wyłączyć?

Dzięki

RG:hick:

#7 · (Edited)
#232 ·
Kontrolka „Service engine soon” 2007 SE

Nieregularne odczyty wskaźnika paliwa? Wyświetlanie kodów P0461, P0462 lub P0463 i nie wiesz dlaczego?
Być może uszkodzony jest czujnik paliwa (2. generacja).

Pierwszy link to informacje na temat TSB.
Drugi link to przewodnik DIY dotyczący wymiany, jeśli nie masz już gwarancji.

http://www.clubfrontier.org/forums/330521-post5.html

http://www.clubfrontier.org/forums/f23/how-replace-fuel-level-sending-unit-d40-34546/
Moja kontrolka „Service engine soon” właśnie się zaświeciła. Zabrałem go do warsztatu, myślą, że to czujnik poziomu. Za 500 $ zdecydowałem się nie naprawiać i sprawdzić tę stronę, aby zobaczyć, czy inni mieli ten sam problem.

Również w mojej chłodnicy nie było płynu chłodzącego. Nie wiem, co się dzieje. 85 000 mil. Napełniłem i wydaje się, że jest już w porządku.

Dzięki za info!

#49 ·
Pęknięcie kolektora wydechowego - zdjęcia

03 frontier pęknięte kolektory...wada konstrukcyjna
Oto zdjęcie fabrycznego (i prawdopodobnie oryginalnego) kolektora wydechowego z prawej strony mojego 2001, 3.3l. Ma 84 tys. mil na liczniku, kupiłem go przy 80 tys.

Zdjęcie 298 to widok z góry, a nie duże pęknięcie między portami nr 1 i nr 3.
Zdjęcie 299 jest od dołu, pokazując mniejsze, ale poważne pęknięcie również na spodzie.

Brakując narzędzi pneumatycznych, palnika, podnośnika i wszystkich innych rzeczy (w tym cierpliwości i, eee, umiejętności) potrzebnych do poradzenia sobie z tym, zapłaciłem mojemu przyjaznemu lokalnemu warsztatowi Brakes Plus około 350 $ P&L. Ugh.

Attachments

#11 ·
A co z tylnymi dyferencjałami? Wiem, że mój został wymieniony zaraz po tym, jak go kupiłem. A kiedy szukam tego na forum, znajduję mnóstwo wątków na ten temat.
I moja skrzynia biegów też padła. Wiem, że to nie jest tak powszechne i większość właścicieli ma bezawaryjną skrzynię biegów, ale to się zdarza.

#96 ·
A co z tylnymi dyferencjałami? Wiem, że mój został wymieniony zaraz po tym, jak go kupiłem. A kiedy szukam tego tutaj, znalazłem mnóstwo wątków na ten temat.
Mój 06 CC LE miał wymienione dwa wały napędowe i cały nowy tył wraz z hamulcami. przy około 60 tys. km. Pokrycie gwarancyjne.

Hugh

#29 ·
-Grzechotanie popychaczy lub owijanie łańcucha rozrządu po uruchomieniu po chwili postoju. -Piszczący pasek po odrobinie wilgoci lub opadów (tylko 39 tys., odmawiam jego wymiany)
Mój '08 Nismo miał ten problem, kiedy po raz pierwszy go kupiłem (przy 19 tys. mil) i mogłem powiedzieć, że brzmiało to jak lepkie popychacze. CD2 Oil Detergent to MAGIA dla tego rodzaju rzeczy! Jeśli jest to zabrudzony kanał olejowy lub nagromadzenie śmieci itp., USUNIE to. Po prostu nie naprawi prawdziwego problemu mechanicznego. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kilka wymian oleju temu dodałem 1 butelkę CD2 Oil Detergent (AutoZone, około 3 USD), a lepki popychacz powoli uwalniał się przez okres około 2 tygodni. KONIEC z odgłosem lepkiego popychacza podczas uruchamiania silnika. Niedawno ponownie wymieniłem olej i tym razem zrobiłem to sam. WOW! BYŁ BRUDNY! Byłem trochę zszokowany, ponieważ ta ciężarówka ma teraz tylko 28 tys. mil, a olej był wymieniany w regularnych odstępach czasu. Mimo to nie ma już odgłosu stukania / pukania lepkich popychaczy. Dodałem kolejną butelkę CD2 Oil Detergent i prawdopodobnie wkrótce wymienię ten olej. Wydaje się, że silniki Nissana 4.0L z jakiegoś powodu gromadzą dużo gumy / szlamu / lakieru. Ten CD2 Oil Detergent na pewno to zredukował. Dla odniesienia, olej był tak brudny, że wyglądał, jakby nie był wymieniany prawdopodobnie od 20 tys. mil. Był tak paskudny. Trochę mnie to zszokowało.

#30 ·
Piszczący dźwięk podczas skręcania w lewo bez hamowania. Wydaje się zaczynać w połowie skrętu. Nie wiem dokładnie skąd to dochodzi. Proszę o pomoc?
Brzmi jak problem z paskiem. Może być stary, suchy itp.

Jednym ze starych mechanicznych trików jest wzięcie kostki mydła (SUCHEJ) i potarcie nią paska po stronie, która styka się z kołami pasowymi (może po obu stronach w przypadku paska wielorowkowego). UPEWNIJ SIĘ, ŻE SILNIK NIE JEST URUCHOMIONY, KIEDY TO ROBISZ! Nie musisz też robić dużej części paska. Wystarczy mała łatka.

JEŚLI to rozwiąże problem, to wiesz, że pasek może wymagać wymiany lub zdobądź trochę "odżywki do pasków" ze sklepu z częściami samochodowymi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeśli to nie zadziała, zacząłbym szukać problemów mechanicznych. Ewentualnie z układem wspomagania kierownicy lub przekładnią kierowniczą.

#20 ·
Oto moje zgłoszenie po przejechaniu około 500 mil nową ciężarówką:

1. Rozruch łańcucha rozrządu, oczekiwanie na wzrost ciśnienia oleju, irytujące, niepokojące trzaskanie metal o metal w niskiej temperaturze przez około 1-2 sekundy. Szybkie przekręcenie kluczyka bez faktycznego uruchamiania, a następnie ponowne uruchomienie wydaje się rozwiązywać ten problem, ale jest to NIEDOSKONAŁE rozwiązanie problemu inżynieryjnego, którego Nissan nie rozwiązał od lat. Mój Desert Runner 3.3 z 2000 roku robił DOKŁADNIE TO SAMO. NISSAN - SŁUCHAJCIE! NIE KUPIĘ INNEGO PRODUKTU NISSANA, JEŚLI TEGO MOGĘ OCZEKIWAĆ.

2. Lekkie stukanie podczas zatrzymywania się lub ruszania. Brzmi jakby ktoś pukał palcem w kawałek plastiku. Wyczyściłem schowek, schowki i maty podłogowe. Usunąłem WSZYSTKO LUŹNE w ciężarówce. Wyraźnie odgłos zawieszenia, a nie "GAS Slap" - występuje, gdy zbiornik jest pusty lub pełny. Brzmi prawie tak, jakby moment obrotowy podczas zatrzymywania się lub ruszania powodował przesunięcie układu napędowego do tyłu lub do przodu w podwoziu. Nie jest to naprawdę głośny dźwięk, ale wystarczająco głośny, aby wiedzieć, że tam jest. Wiele osób mówi, że to problem. O ile wiem, to nie plastikowe błotniki ani nic pod spodem.

#21 · (Edited)
Oto moje zgłoszenie po przejechaniu około 500 mil nową ciężarówką:

1. Rozruchowy łańcuch rozrządu, oczekiwanie na wzrost ciśnienia oleju, irytujące, niepokojące trzaskanie metalu o metal przez około 1-2 sekundy. Szybkie przekręcenie kluczyka bez faktycznego uruchamiania, a następnie dobre uruchomienie wydaje się rozwiązywać ten problem, ale jest to NIEDOSTATECZNE rozwiązanie dla czegoś, co jest wyraźnie problemem inżynieryjnym, którego Nissan nie rozwiązał od lat. Mój 2000 3.3 Desert Runner zrobił DOKŁADNIE TO SAMO. NISSAN - SŁUCHAJCIE! NIE KUPIĘ INNEGO PRODUKTU NISSANA, JEŚLI TEGO MOGĘ OCZEKIWAĆ.

2. Lekkie pukanie podczas zatrzymywania się lub ruszania. Brzmi jakby ktoś pukał palcem w kawałek plastiku. Wyczyściłem schowek, schowki i dywaniki podłogowe. Usunąłem WSZYSTKO LUŹNE w ciężarówce. Wyraźnie odgłos zawieszenia, a nie "GAS Slap" - występuje, gdy zbiornik jest pusty lub pełny. Brzmi prawie tak, jakby moment obrotowy podczas zatrzymywania się lub ruszania powodował przesuwanie się układu napędowego do tyłu lub do przodu w podwoziu. Niezbyt głośny dźwięk, ale wystarczająco głośny, aby wiedzieć, że tam jest. Wiele osób mówi, że to problem. To nie plastikowe nadkola ani nic pod spodem, o ile mogę stwierdzić.
Numer 1 to stary temat i nikt nie udowodnił, że powoduje to jakieś uszkodzenia... tylko, że dźwięk jest uciążliwy.

Numer 2 to albo autotest ABS podczas ruszania, albo osłony utilitrack w skrzyni ładunkowej przesuwające się do przodu i do tyłu podczas przyspieszania/zwalniania... nie żartuję. Oba są częstymi tematami dyskusji, a wyszukiwanie tutaj powinno przynieść pewne wyniki i punkty wyjścia do dyskusji w celach informacyjnych.

#23 ·
ABS kalibruje się przy pierwszym starcie. To nie ABS. Wyjąłem relingi łóżka do testów - przepraszam - powinienem był to wspomnieć.
To były moje jedyne przemyślenia...powodzenia w rozwiązaniu problemu.

#24 ·
Kiedy na zewnątrz jest zimno i idę zatankować. Moja dysza wydaje dźwięk "Gush", a następnie rozpryskuje paliwo na całą moją dłoń i na bok mojego łóżka. Zdarzyło się to 4 razy w ciągu ostatniego tygodnia.

Czy to tylko dlatego, że ciśnienie narasta z powodu zimnej pogody, a kiedy włączam pojazd i jadę. Ciśnienie wzrasta i kiedy sprężone powietrze zostaje uwolnione. A może coś przeoczyłem...???

• Like
Reactions: BeemDawg and lmat
#639 ·
Kiedy na zewnątrz jest zimno i idę zatankować. Moja dysza wydaje dźwięk "Gush", a następnie rozpryskuje paliwo na całą moją dłoń i na bok mojego łóżka. Zdarzyło się to 4 razy w ciągu ostatniego tygodnia.

Czy to tylko dlatego, że ciśnienie narasta z powodu zimnej pogody, a kiedy włączam pojazd i jadę. Ciśnienie wzrasta i gdy sprężone powietrze zostaje uwolnione. A może coś przeoczyłem...???
To samo u mnie, nie jestem pewien, ale poza tym, że jest to pożeracz benzyny, jeśli pozwolisz mu odetchnąć kilka razy przed pompowaniem? Nie wydarzy się

#27 ·
1. Stukanie silnika w niektórych ciężarówkach. Nie tylko przy rozruchu.
2. Hałas w desce rozdzielczej, jakby palec stukał gdzieś w deskę rozdzielczą.
3. Piski, deska rozdzielcza
4. Guma wokół drzwi pęka w pobliżu zatrzasku drzwi
5. Wady konstrukcyjne (moim zdaniem), środkowy podłokietnik jest za bardzo z tyłu i za nisko. Sterowanie lusterkami bocznymi na desce rozdzielczej powinno być na drzwiach, jak w Titanie. Tylko drzwi kierowcy można otworzyć kluczem (w każdym razie 2010). Gaz wyłącza się podczas napełniania zbiornika kilka razy przy każdym tankowaniu. Ale WYGLĄDAJĄ świetnie!:)

• Like
Reactions: BeemDawg
#59 ·
irytujące stuknięcie podczas przechodzenia z P na R. Mocna redukcja biegu przy około 65 km/h
Spróbuj ustawić hamulec postojowy, zanim przejdziesz do pozycji parking, to zdejmuje obciążenie z biegu parkingowego. Kiedy uruchomisz silnik, najpierw zmień bieg z pozycji parking, a następnie zwolnij hamulec.
Mam lekkie wzniesienie na podjeździe i uważam, że to pomaga.

#32 ·
Miałem naprawę gwarancyjną tylnej osi przy 37 tys.
Jechałem prosto ze stanu Waszyngton do Luizjany z tylko jednym przystankiem, który trwał dłużej niż 10 minut, czyli w Denver przez kilka godzin. Podczas jazdy zauważyłem, że wyciekł jakiś płyn i spowodował przyklejenie się kurzu do co najmniej jednego z moich tylnych kół. Kazałem to sprawdzić dealerowi, kiedy dotarłem do Luizjany i oto, co wymienili:

2x CZUJNIK ROTORA - AN
2x USZCZELKA - OLEJ TYŁ A
2x DYSTANS OŚ ŁOŻYSKA
2x ŁOŻYSKO - TYŁ AX
3x SYNTETYCZNY 75W14

Opisy są ucięte, ponieważ tak są na moim rachunku.

Czy to problem, który mieli inni?
Czy było to spowodowane długą jazdą?
...a może odpowietrznikiem tylnej osi?

Jakieś komentarze?

• Like
Reactions: BeemDawg