Nissan Frontier Forum banner
381 - 400 of 641 Posts
Nie wiem kogo zacytować, więc tego nie zrobię. Jak dotąd nigdy nie miałem problemu z 6-biegową manualną skrzynią biegów i moim zdaniem przetestowałem ją lepiej niż osoby, które ją zaprojektowały. Zmieniałem biegi z 1. na 2. na 4. i na 6. i z powrotem. Żadnych problemów z biegiem wstecznym, ponieważ trzeba wcisnąć drążek. Chociaż nie jest tak ciasna i szybka zmiana biegów jak w moim Miata, to wzór zmiany biegów/synchronizatory itp. są lepsze niż w jakiejkolwiek manualnej skrzyni biegów we wszystkich ciężarówkach, które miałem w życiu, a należą do nich Toyota 4X4 z 1981 roku/Toyota turbo diesel 4X4 z 1985 roku/Ford Ranger extra cab z 1995 roku z 5 biegami na podłodze i rzędową czwórką, a także para podstawowych modeli Ford Ranger z 5 biegami z silnikiem czterocylindrowym, które były zupełnie nowe, oraz 2002/2007. Przestałem kupować Forda, kiedy ZAKAZALI Rangera.

Szczerze i uczciwie KOCHAM tę ciężarówkę...... Pracuję jako kurier od 20 lat i przejechałem zbyt długą listę pojazdów, żeby ją wymieniać. Wiem, że silnik/skrzynia biegów w tej ciężarówce przejedzie milion mil przy odpowiedniej konserwacji i jestem więcej niż szczęśliwy, że mogę wymieniać rzeczy, które się zużywają, takie jak elementy zawieszenia itp.

Upiększyłem tę ciężarówkę i jest idealna do pracy, jedyne rzeczy, które chcę w niej zrobić, to zdalny rozrusznik i pomalować daszek, aby pasował.
Powinienem wciskać drążek zmiany biegów, żeby włączyć bieg wsteczny, ale i tak wchodzi, gdy zmieniam biegi obok wstecznego bez wciskania, sporadycznie lub nie za każdym razem.

Zmieniam też biegi wszędzie, wrzucam na luz, a potem wrzucam bieg, jaki chcę, gdy jadę spokojnie, albo dopasowuję obroty i wrzucam niższy bieg, żeby mieć moc, gdy wciskam pedał gazu. Poślizg występuje zbyt często, być może będę musiał rozebrać drążek zmiany biegów i przyjrzeć się mechanizmowi.

Tak tylko myślę, 42 000 km to około 26 000 mil, tyle mil będę miał na moim Frontierze w styczniu. Z którego roku jest Twój Frontier 'The Courier'?

Powinienem naciskać na drążek zmiany biegów, aby wsunąć go w obszar wstecznego, ale wsuwa się niezależnie od tego, gdy zmieniam bieg obok wstecznego bez naciskania, sporadycznie lub nie za każdym razem.

Zmieniam też biegi wszędzie, wrzucam na luz, a potem wrzucam na dowolny bieg, jaki chcę, gdy jadę spokojnie, lub dopasowuję obroty i wrzucam niższy bieg, aby uzyskać moc, gdy wciskam pedał gazu. Poślizg występuje zbyt często, być może będę musiał rozebrać drążek zmiany biegów i przyjrzeć się mechanizmowi.

Tak tylko myślę, 42 000 km to około 26 000 mil, tyle mil będę miał na swoim Frontierze w styczniu. Z którego roku jest Twój Frontier 'The Courier'?
Mój to 2017 Pro-4X King Cab.

Właśnie spotkało mnie to samo w moim 2018 KC Pro-4x 6M. Moja ciężarówka ma dopiero 500 km przebiegu i byłem w drodze do dealera, żeby to sprawdził, a problem rozwiązał się sam. Jeśli w tym tygodniu się znudzę, rozbiorę konsolę, żeby zobaczyć, jak działa blokada wstecznego i może znajdę jakieś rozwiązanie.
Właśnie rozebrałem konsolę środkową, wygląda na to, że mechanizm jest pod spodem lub w skrzyni biegów.
Image

To jest w skrzyni biegów.

Nie. Zobaczysz pokrywę obudowy sterowania zmianą biegów i górną część tylnej obudowy, ale części, o których mówisz, znajdują się wewnątrz skrzyni biegów i będą wymagały demontażu i rozebrania, aby je zobaczyć.

Nie. Zobaczysz pokrywę obudowy dźwigni zmiany biegów i górę tylnej obudowy, ale części, o których mówisz, znajdują się wewnątrz skrzyni biegów i będą wymagały demontażu i rozebrania, aby je zobaczyć.
Dzięki za zaoszczędzenie mi czasu. Nie będę wyrywał skrzyni biegów dla tego!

Właśnie rozebrałem konsolę środkową, wygląda na to, że mechanizm jest pod spodem lub w skrzyni biegów.
Dzięki również Tobie!

Dzięki za zaoszczędzenie mi czasu. Nie będę wyciągał skrzyni biegów dla tego!

Dzięki również Tobie!
Ponieważ u mnie zdarzyło się to tylko jednego dnia, nie chciałem się zbytnio angażować, ale po sprawdzeniu instrukcji serwisowej wygląda na to, że jest "płyta prowadząca" niezbyt głęboko zakopana i dostępna od góry. W instrukcji ponownego montażu wydaje się, że to ona odpowiada za blokadę wstecznego. Czy ktoś uważa, że źle to czytam?

Image

Image

Ponieważ mój zrobił to tylko jednego dnia, nie chciałem się zbytnio angażować, ale po odniesieniu się do instrukcji serwisowej wygląda na to, że jest "płyta prowadząca" nie zakopana zbyt głęboko i dostępna od góry. W instrukcji ponownego montażu wydaje się, że to ona odpowiada za blokadę wsteczną. Czy ktoś uważa, że źle to czytam?
Być może, jestem facetem, który lubi działać, muszę to zobaczyć rozebrane, żeby to zrozumieć, książka tylko pomaga cię poprowadzić. Naprawdę sprawiacie, że chcę znowu rozebrać moją ciężarówkę. Założę się, że ten durny sprzedawca, który ją odebrał i dostarczył mi, wcisnął ją na wsteczny bez wciskania.

Na prawie 36 tysiącach mil, nigdy nic podobnego się tu nie wydarzyło.

Wibracje w kierownicy

Mam 2017 Pro4x z kabiną załogową i 6-biegową skrzynią biegów, z przebiegiem poniżej 5000 mil. W zeszłym tygodniu mieliśmy dużo śniegu tutaj w Ohio i po raz pierwszy użyłem napędu na 4 koła w drodze do pracy. Jechałem autostradą z prędkością 55-60 mil na godzinę i napęd na 4 koła włączył się bez problemu, ale kiedy go wyłączyłem, ciężarówka zaczęła dość mocno wibrować. Pomyślałem, że może się w pełni nie wyłączył, więc ponownie włączyłem napęd na 4 koła i zostawiłem go na kilka mil, a następnie ponownie go wyłączyłem. Potem wydawało się być w porządku, ale wciąż jestem zaniepokojony. To nie było naprawdę gwałtowne wstrząsy, ale zdecydowanie wystarczające, aby poczuć je przez kierownicę i gałkę zmiany biegów. Było to znacznie większe wstrząsy niż zwykle. Czy ktoś jeszcze doświadczył czegoś takiego?

Dziwne, kiedy odebrałem mojego fabrycznie nowego 4x4 SV z 2017 roku, kontrolka 4wd była włączona i na desce rozdzielczej nie wyświetlała się mała ikona samochodu 4x4, po prostu pusta. Jeździłem trochę próbując włączyć i wyłączyć, zanim pojechałem z nim do domu, wciąż nic. Sprzedawca miał zamiar zlecić mechanikowi sprawdzenie tego, ale była niedziela i naprawdę chciałem zabrać go do domu. Po prostu wyłączyłem ciężarówkę i włączyłem ją ponownie i bum, działa od tego czasu bez problemów.

Czy to było twoje pierwsze wypróbowanie? A może tylko w drodze do pracy? W ogóle bym się nie martwił, chyba że zdarzy się to ponownie, wtedy bym się martwił. Założę się, że to się już nigdy nie powtórzy. To powiedziawszy, nadal bym z niego korzystał, niezależnie od tego, czy go potrzebujesz, czy nie, przynajmniej przez kilka kolejnych dni, nawet na suchej nawierzchni, o ile jedziesz prosto i poniżej 65 mil na godzinę, włączyłbym i wyłączył kilka razy podczas dojazdów do pracy.

Dziwne, kiedy odebrałem mojego fabrycznie nowego 2017 4x4 SV, kontrolka 4wd była włączona i nie pokazywała małej ikony samochodu 4x4 na desce rozdzielczej, po prostu pusta. Jeździłem trochę, próbując włączyć i wyłączyć, zanim pojechałem z nim do domu, wciąż nic. Sprzedawca miał zamiar zlecić mechanikowi sprawdzenie tego, ale była niedziela i naprawdę chciałem zabrać go do domu. Po prostu wyłączyłem ciężarówkę i włączyłem ją ponownie i bum, działa od tego czasu bez problemów.

Czy to był pierwszy raz, kiedy to próbowałeś? A może tylko podczas dojazdu do pracy? W ogóle bym się nie martwił, chyba że zdarzy się to ponownie, wtedy bym się martwił. Założę się, że to się już nigdy nie powtórzy. To powiedziawszy, nadal bym z niego korzystał, niezależnie od tego, czy go potrzebujesz, czy nie, przynajmniej przez kilka kolejnych dni, nawet na suchej nawierzchni, o ile jedziesz prosto i poniżej 65 mil na godzinę, włączałbym i wyłączał go kilka razy podczas dojazdu do pracy.
Wcześniej raz testowałem napęd na 4 koła w deszczu i działał dobrze, ale to był pierwszy raz, kiedy miałem go włączonego przez jakiś czas (około 30 mil). Od tego czasu nie potrzebowałem napędu na 4 koła, ale na pewno go użyję, kiedy będę go potrzebował. Jeśli wystąpi problem, chcę go naprawić w ramach gwarancji. Jeżdżę 25 000 mil rocznie, więc moja gwarancja na układ napędowy będzie obowiązywać tylko 2 lata.

Mam 2017 Pro4x crew cab z 6 biegami i przebiegiem poniżej 5000 mil na liczniku. W zeszłym tygodniu mieliśmy dużo śniegu tutaj w Ohio i po raz pierwszy użyłem napędu na 4 koła w drodze do pracy. Jechałem autostradą z prędkością 55-60 mil na godzinę i napęd na 4 koła włączył się bez problemu, ale kiedy go wyłączyłem, ciężarówka zaczęła dość mocno wibrować. Pomyślałem, że może się nie do końca wyłączył, więc ponownie włączyłem napęd na 4 koła i zostawiłem go na kilka mil, a następnie ponownie go wyłączyłem. Potem wydawało się być w porządku, ale wciąż jestem zaniepokojony. To nie było naprawdę gwałtowne wstrząsanie, ale zdecydowanie wystarczające, aby poczuć to przez kierownicę i gałkę zmiany biegów. To było o wiele więcej wstrząsów niż zwykle. Czy ktoś jeszcze doświadczył czegoś takiego?
Nie czytałem instrukcji, ale nie włączałbym napędu na 4 koła ani nie wyłączałbym go powyżej kilku mil na godzinę, może wyłączyć poniżej 30, ale włączyć, zatrzymałbym się lub toczył poniżej 20 i kiedy to robisz, upewniłbym się, że nie wciskasz mocno pedału gazu ani nie hamujesz, chcesz jak najmniejszego obciążenia na biegu/wałku wielowypustowym, cokolwiek jest używane do włączenia przedniej osi. Włączasz bieg, jeśli na biegu jest obciążenie, może się zakleszczyć, to prawdopodobnie się stało.

Zakładam, że poczułeś tę wibrację przy przyzwoitej prędkości? Jak powyżej 40 mil na godzinę.

Nie czytałem instrukcji, ale nie włożyłbym tego do napędu na 4 koła ani nie wyłączałbym napędu na 4 koła powyżej kilku mil na godzinę, może wyłączyć poniżej 30, ale włączyć trzymałbym go zatrzymanego lub toczącego się poniżej 20 i kiedy to robisz, upewniłbym się, że nie wciskasz mocno pedału gazu ani nie zwalniasz, chcesz jak najmniejszego obciążenia na biegu/wałku wielowypustowym, cokolwiek jest używane do włączenia przedniej osi. Włączasz bieg, jeśli na biegu jest obciążenie, może się zaklinować, prawdopodobnie tak się stało.

Zakładam, że poczułeś tę wibrację przy przyzwoitej prędkości? Jak powyżej 40 MPH.
Jechałem autostradą z prędkością około 55 mil na godzinę. Instrukcja mówi, że napęd na 4 koła można włączać/wyłączać w locie do 60 mil na godzinę, więc nie powinno być żadnego problemu z prędkością. Tak, rozsądnie jest przełączać go tylko podczas toczenia się.

Mówiąc o typowych problemach, czy ktoś ma problemy z uszczelką głowicy w swoim VQ40???

Sprawdziłem dziś rano olej i zauważyłem początek koktajlu mlecznego pod korkiem.

Zrobię test kompresji i szczelności cylindrów, a następnie zabiorę ją do dealera, 2017, tylko 27 000 mil!!!

Mam również zacinający się zatrzask maski. Smaruję go tak, jak powinien być podczas przeglądów, razem z zawiasami, ale znowu, jest dość nowa.

381 - 400 of 641 Posts