Nissan Frontier Forum banner
61 - 80 of 82 Posts
Tanio kamera pojawiła się dzisiaj.

https://www.amazon.com/dp/B08H4W9Z7Z?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
Z Amazonu reklamowana z ogniskową 1,4 miesiąca i polem widzenia 170 stopni.

Dość łatwo udało mi się podłączyć kamerę do uratowanego złącza i przynajmniej udowodnić koncepcję.
Mniej więcej podążałem za tym, co zrobił gość na forum Titan.

Image
Image

Najpierw kamera OEM, druga kamera zamienna.

Image
Image

Zamiennik wygląda na znacznie wyraźniejszy, ale 1,4 miesiąca to za mało pola widzenia, aby idealnie pasowało do OEM.

Image

Znacznie wyraźniejszy i nie do końca bezużyteczny kąt widzenia z tyłu.

Kamera OEM wygląda na co najmniej 180 FOV, ponieważ widać prosty zderzak od początku do końca.
Istnieje wiele opcji dla kamer, te, które są łatwe do zdobycia i użycia, są trudne do zaufania. Drugi koniec spektrum to mniej więcej budowanie własnej kamery i obudowy z części.

Zabiorę to i wypróbuję inną kamerę.
Jeśli chcesz spróbować, poszukaj kamery 6-woltowej, chociaż ta mówi 12 V i nadal działała...
Poszukaj również 180 FOV. To powinno zbliżyć Cię do dopasowania.
Obiektyw w kamerze OEM wystaje również o około 2 mm, dopasowanie tego nie jest krytyczne, ale kamera, którą kupiłem, nie pasowała do... dziury... prawidłowo.

Uznanie za całą pracę i badania. Wygląda na to, że może to być opcja o wyższej rozdzielczości dla tych z nas, którzy NIE MAJĄ kamery 360... nawet jeśli nie oferuje ona tego samego pola widzenia. Byłoby interesujące, gdyby istniała kamera 180FOV, która byłaby po prostu wyższej rozdzielczości jako zamiennik. Używam mojego tylnego widoku tylko po to, aby 'widzieć za rogiem' podczas wycofywania się z miejsca parkingowego. Wygodne jest widzenie pasa ruchu podczas cofania.

Rozejrzałem się, spróbowałem kilku rzeczy, ale ostatecznie sprawdziłem instrukcję serwisową.

Mogłem przetestować moją zamienną kamerę na telewizorze za pomocą płyty rozdzielczości takiej jak ta.
Image

Pomimo reklamowania 1080p, format, w jakim kamera generuje obraz (wideo kompozytowe), jest naprawdę dobry tylko dla około 500p. Moim głównym problemem było znalezienie kamery, która generuje przyzwoitą rozdzielczość i ma 180-stopniowe pole widzenia.

Najlepszym testem, jaki mogłem wymyślić, było podłączenie analogowego Xboxa do linii wideo z kamery.

Image

To pokazało, że ekran ciężarówki jest w stanie renderować około 450TVL (analogowy pomiar rozdzielczości) lub około 480p. Wrócę do tego później.
Chociaż konfiguracja jest daleka od ideału, moje kamery OEM generują obraz o rozdzielczości około 350TVL.

Image

Jeśli chcesz spróbować samemu, jest miejsce na ulepszenia; chociaż niewiele.
Czy wierzysz w to czy nie, możemy być jeszcze bardziej techniczni!!

W ciężarówkach z kamerą Around View Camera sygnały wideo ze wszystkich czterech kamer są przesyłane przez jednostkę sterującą AVM, która dodaje linie jazdy, regulacje obrazu i wykrywanie poruszających się obiektów. Następnie jest on wyprowadzany w tym samym formacie wideo kompozytowego do centralnej jednostki sterującej AV (Head Unit), aby był wyświetlany. Niestety, oznacza to, że wąskie gardło rozdzielczości i przepływu danych istnieje na całej drodze od samych kamer do jednostki centralnej, a nie tylko samych kamer.
Image

Ciężarówki bez monitora Around View mają kamerę skierowaną do tyłu podłączoną bezpośrednio do jednostki centralnej; stanowiąc te same wąskie gardła.
Image

W przeciwieństwie do tego, Rogue (jak sugerowano wcześniej) używa podobnego systemu do Pro-4X, ale z sygnalizacją LVDS, cyfrowymi kamerami o wysokiej rozdzielczości i infrastrukturą, aby stworzyć wyraźniejszy obraz.
Aby dopasować tę rozdzielczość, musiałbyś zmienić kamery, jednostkę centralną i wszystko pomiędzy.

Zmagając się ze znalezieniem przyzwoitych kamer i minimalną korzyścią, zamierzam porzucić ten projekt dla siebie.

Dodam kolejną odpowiedź po tej, z tym, czego się nauczyłem, jeśli chcesz spróbować samemu.

Może będę mógł użyć starej wiertarki, aby zrobić automatyczne przesuwane tylne okno. :unsure:

Attachments

W wielu testach odkryłem, że systemy kamer w modelach Pro-4X i modelach bez kamer Around-View używają kompozytowego wideo do przesyłania sygnału.
Jest to dobre, ponieważ jest łatwe do modyfikacji i zrozumienia, ale złe, ponieważ ograniczenie rozdzielczości jest bardzo niskie.
Jest to ten sam sygnał, którego używał Twój stary magnetowid z trzema złączami CZERWONY - BIAŁY - ŻÓŁTY. Każde z nich przenosi sygnał w rdzeniu i masę odniesienia na przewodzie ekranującym.

Tanie zamienniki kamer cofania, takie jak ten, używają tego samego formatu do wyprowadzania wideo. To znaczy - o ile nie są one również wyposażone w zastrzeżony monitor.

Image

Ta kamera, którą kupiłem, pasowała prawie jako bezpośredni zamiennik kamery cofania OEM.
Mój Pro-4x ma coś, co wygląda jak kamera o polu widzenia 180 stopni. Kiedy wynająłem Frontier S, wygląda to bardziej na 170. Będziesz chciał dopasować tę specyfikację do wszystkiego, co wymieniasz.

Oto wyzwanie: przy obecnym stanie sprzedawców internetowych żadna ze specyfikacji wymienionych dla tych kamer nie jest w pełni dokładna. Sprzedawcy często korzystają z dużej „swobody artystycznej” podczas podawania rozdzielczości, kątów widzenia i napięć. Jeśli możesz znaleźć kamerę o wymaganej rozdzielczości i kącie widzenia, będzie ona również musiała korzystać z zasilacza 6 V i wyprowadzać sygnał wideo kompozytowego (czasami zwanego AVI lub RCA, żółte złącze na zdjęciu).
Kupiłem dwie podobne kamery różnych marek i obie działały przy 6 woltach, pomimo podania 12 V i 24 V jako wymaganych; to twoja gra.

Jeśli chcesz to zrobić dobrze bez przecinania wiązki OEM, potrzebujesz również złącza SUMITOMO RS05MGY i części składowych.
Oto lista z numerami części, Google powinien przynieść wyniki. Wierzę, że to złącze jest również dostępne w postaci pigtaili, ale można je złożyć za mniej niż 5 USD, a wiele osób pobiera ponad 50 USD za pigtaily. Alternatywnie możesz udać się do lokalnego Pick-n-Pull i dopasować go do czegoś. Czujnik ciśnienia klimatyzacji przy chłodnicy R50 Pathfinder używa tego samego złącza, potrzebujesz pustego (męskiego) końca. Następnie po prostu odetnij i połącz z pigtaila, zabezpiecz go przed warunkami atmosferycznymi i podłącz do wiązki tylnej klapy.
Image

Obudowa męska[/TD>

[TD]
Sumitomo[/TD>
[TD]
[/TD>

[TD]
6188-0558[/TD>
[/TR>
[TR][TD][/TD>

[TD][/TD>
Uchwyt[/TD>
[TD]Sumitomo[/TD>

[TD]
6918-1776[/TD>
[/TR>
[TR][TD][/TD>

[TD][/TD>
Męskie zaciski[/TD>
[TD]Sumitomo[/TD>

[TD]
8100-3803[/TD>
[/TR>
[TR][TD][/TD>

[TD] [/TD>
Uszczelka wtyczki[/TD>
[TD]Sumitomo[/TD>

[TD]
7165-0474[/TD>
[/TR>
[TR][TD][/TD>

[TD] [/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

tu znajduje się wyprowadzenie pinów i kolory przewodów patrząc w kierunku wiązki tylnej klapy, której użyjesz do podłączenia nowej kamery.
Image

Zacisk Video+ połączy się z środkowym przewodem na żółtym złączu RCA z nowej kamery.
Zacisk Video - połączy się z zewnętrzną częścią żółtego złącza RCA (przewód ekranujący)
Zasilanie przejdzie do przewodu zasilania 12 V kamery
Masa przejdzie do przewodu masowego nowej kamery.

Upewnij się, że nowa kamera nie wyprowadza własnych linii parkingowych i że jest odbijana w prawidłowym kierunku. Większość tanich kamer będzie wymagała przecięcia pętli przewodów, aby wprowadzić te zmiany.

Będziesz musiał wykazać się kreatywnością podczas montażu kamery, w zależności od tego, co dostaniesz.

Nie próbowałem tego, ale myślę, że możesz użyć trybu diagnostycznego, aby dostosować linie parkingowe, jeśli nie pasują dokładnie.
Image

Po zakończeniu zaleca się ponowną kalibrację systemu kamer, co można zrobić tylko za pomocą narzędzia Consult III. Mam nadzieję, że lokalny dealer lub mechanik może to dla Ciebie zrobić tanio.

Powodzenia!

Attachments

Mam Nissana Frontier Pro4X z 2023 roku, w którym kamera cofania jest do bani. Czy ktoś tego doświadczył i wymienił kamerę w swoim Frontier Pro4X z 2023 roku? Jeśli tak, czy możesz podzielić się używanymi częściami i miejscem zakupu. Dzięki

Dlaczego nie widać wielu informacji poza tym wątkiem... Części OEM, które początkowo podejrzewano o bycie lepszymi, są:
a) drogie
b) oparte na badaniach jednej osoby, aby były inne

Istnieją pewne informacje, które są częściowo teoretyczne, co do tego, czego można szukać w tańszych opcjach z Chin. Dodajmy do tego, że zyski są prawdopodobnie minimalne, pozyskiwanie podejrzane, z możliwym wymaganiem produkcji, po prostu nikt nie eksperymentuje zbytnio. Dotyczy to przynajmniej mnie... ROI jest niskie i dodaje niewielkie ryzyko. Nie wiem też wystarczająco dużo o tym, żeby zacząć od wydawania pieniędzy.

Nie mogę wypowiadać się za inne strony lub eksperymenty. Tutaj powinno być jasne, że główna część informacji, które posiadamy, pochodzi z wysiłków @CaptainJakeSparrow. Nie są ukrywane żadne tajne informacje, to, co wiemy, znajduje się w wątku.

Jeśli ktoś ma pytania techniczne, chętnie pomogę. Chyba że natknę się na kamerę, która spełnia wymagane specyfikacje, nie włożę w eksperymentowanie dużo więcej wysiłku (pieniędzy).
Trochę zawłaszczam ten wątek.
Patrząc na schemat okablowania, który zamieściłeś, wydaje się, że jeśli chciałbym zainstalować przednią kamerę i mieć ją typu plug and play, musiałbym zainstalować jednostkę sterującą monitorem widoku dookoła, co pan na to?

Trochę przejmuję ten wątek.
Patrząc na schemat okablowania, który zamieściłeś, wydaje się, że jeśli chciałbym zainstalować przednią kamerę i mieć ją typu plug and play, musiałbym zainstalować jednostkę sterującą monitora otoczenia, co powiesz?
Myślę, że nie mogę tego obiecać, ale jestem prawie pewien, że to prawda. Nie widzę, jak miałoby to działać bez niej.

Byłoby fajnie, gdyby można było zainstalować przednią kamerę i mieć jakiś przełączany sygnał wideo z przodu do tyłu. Daleko od plug and play, ale cały czas używam przedniej kamery, aby patrzeć na strome szczyty dróg i parkować z gigantyczną maską w tej ciężarówce.

Myślę, że nie mogę obiecać, że tak jest, ale jestem prawie pewien, że to prawda. Nie widzę, jak miałoby to działać bez tego.

Byłoby fajnie, gdyby można było zainstalować przednią kamerę i mieć jakiś przełączany sygnał wideo z przodu na tył. Daleko od plug-and-play, ale cały czas używam przedniej kamery, żeby patrzeć na strome szczyty dróg i parkować z gigantyczną maską w tej ciężarówce.
To jest to, do czego chciałbym tego używać. Zauważyłem, że kiedy jeździłem po niektórych naszych lokalnych szlakach, trudno było zobaczyć, co było po stronie zjazdu, kiedy dotarłem na szczyt, miło byłoby mieć kamerę.

Nie widzę, żeby ktoś poruszył kwestię świecenia słońca na monitor i uniemożliwiania jego używania do tworzenia kopii zapasowych. Wtedy monitor jest odchylony pod złym kątem. Chcę znaleźć małą osłonę lub osłonę przeciwsłoneczną do mojego monitora, aby słońce nie mogło na niego świecić i aby kamera cofania była znacznie bardziej użyteczna. Czy ktoś już to wynalazł?

Nie widzę, żeby ktoś poruszył kwestię świecenia słońca na monitor i uniemożliwiania korzystania z niego podczas cofania. Wtedy monitor jest odchylony pod złym kątem. Chcę znaleźć małą osłonę lub osłonę przeciwsłoneczną do mojego monitora, aby słońce nie mogło na niego świecić i aby kamera cofania była znacznie bardziej użyteczna. Czy ktoś już to wynalazł?
Nie mogę powiedzieć, żebym miał taki problem. Zamiast drukować osłonę 3D lub coś w tym stylu, może mały kawałek czarnego winylu mógłby załatwić sprawę.

Istnieją już wizjery 2. generacji, które być może dałoby się zaadaptować. Myślę, że lepiej najpierw spróbować dostosować swoje ustawienia. W Arizonie jest dość słonecznie i nie przypominam sobie, żebym miał z tym problem. Każdy ma inny zestaw oczu, ale mimo to warto zmienić ustawienia, a nawet wybrać opcję przywrócenia ustawień domyślnych.

Cóż, to nie tylko różnice w rozdzielczości. Wiem, że w moim Bimmers cam jest o wiele lepiej w nocy i naprawdę nigdy nie cierpi z powodu odblasków itp... To znaczy, obraz/kolory wyglądają naprawdę dobrze. Prawie jak technologia HDR lub coś w tym stylu. Ale kamera wyższej klasy poprawi wiele rzeczy, nie tylko rozdzielczość. Ponadto, w moim Frontierze z 2019 roku kamera cofania może być dość bezużyteczna w pewnych warunkach nasłonecznienia. Mam nadzieję, że nowsze HU to rozwiązały. Ponieważ to nie byłoby w porządku przy nowej cenie. Ale nie miałem wystarczająco dużo czasu, aby to przetestować podczas krótkiej jazdy próbnej załadowanym Pro X. Powiem, że wydaje się wystarczająco funkcjonalny. A dodatkowa kamera przednia była mile widzianą funkcją.
Zgadzam się. W jasnym słońcu jest do bani. Mam Pro4x z 2014 roku z systemem audio RF. Jedyna rzecz, która mi się bardziej podoba w Jeepie teściowej, to widok z kamery cofania, który jest jak oglądanie telewizora 4k 65" w porównaniu do tego żałosnego kloca. Nissan rzeczywiście powinien był zrobić lepiej. Cóż, na liście ulepszeń projektu, wraz z samym urządzeniem głównym.

owns 2014 Nissan Frontier Pro4x
Wciąż czekam na naprawę kamery. To straszne. Moja żona ma Rogue z 2022 roku, a kamera jest tak wyraźna. Mam Pro-4x z 2023 roku z kamerą wyglądającą jak z wczesnych lat 2000. Zastanawiam się, czy wymiana typu plug and play zadziałałaby, gdybym kupił zamienną kamerę Rogue
Myślę to samo z moim 25 Pro-4X Frontier. Czy kiedykolwiek próbowałeś?

61 - 80 of 82 Posts