W wielu testach odkryłem, że systemy kamer w modelach Pro-4X i modelach bez kamer Around-View używają kompozytowego wideo do przesyłania sygnału.
Jest to dobre, ponieważ jest łatwe do modyfikacji i zrozumienia, ale złe, ponieważ ograniczenie rozdzielczości jest bardzo niskie.
Jest to ten sam sygnał, którego używał Twój stary magnetowid z trzema złączami CZERWONY - BIAŁY - ŻÓŁTY. Każde z nich przenosi sygnał w rdzeniu i masę odniesienia na przewodzie ekranującym.
Tanie zamienniki kamer cofania, takie jak ten, używają tego samego formatu do wyprowadzania wideo. To znaczy - o ile nie są one również wyposażone w zastrzeżony monitor.
Ta kamera, którą kupiłem, pasowała prawie jako bezpośredni zamiennik kamery cofania OEM.
Mój Pro-4x ma coś, co wygląda jak kamera o polu widzenia 180 stopni. Kiedy wynająłem Frontier S, wygląda to bardziej na 170. Będziesz chciał dopasować tę specyfikację do wszystkiego, co wymieniasz.
Oto wyzwanie: przy obecnym stanie sprzedawców internetowych żadna ze specyfikacji wymienionych dla tych kamer nie jest w pełni dokładna. Sprzedawcy często korzystają z dużej „swobody artystycznej” podczas podawania rozdzielczości, kątów widzenia i napięć. Jeśli możesz znaleźć kamerę o wymaganej rozdzielczości i kącie widzenia, będzie ona również musiała korzystać z zasilacza 6 V i wyprowadzać sygnał wideo kompozytowego (czasami zwanego AVI lub RCA, żółte złącze na zdjęciu).
Kupiłem dwie podobne kamery różnych marek i obie działały przy 6 woltach, pomimo podania 12 V i 24 V jako wymaganych; to twoja gra.
Jeśli chcesz to zrobić dobrze bez przecinania wiązki OEM, potrzebujesz również złącza SUMITOMO RS05MGY i części składowych.
Oto lista z numerami części, Google powinien przynieść wyniki. Wierzę, że to złącze jest również dostępne w postaci pigtaili, ale można je złożyć za mniej niż 5 USD, a wiele osób pobiera ponad 50 USD za pigtaily. Alternatywnie możesz udać się do lokalnego Pick-n-Pull i dopasować go do czegoś. Czujnik ciśnienia klimatyzacji przy chłodnicy R50 Pathfinder używa tego samego złącza, potrzebujesz pustego (męskiego) końca. Następnie po prostu odetnij i połącz z pigtaila, zabezpiecz go przed warunkami atmosferycznymi i podłącz do wiązki tylnej klapy.
Obudowa męska[/TD>
[TD][/TD>
[TD][TR][TD][/TD>
[TD][/TD>
|
Uchwyt[/TD>
[TD]Sumitomo[/TD>
[TD][TR][TD][/TD>
[TD][/TD>
|
Męskie zaciski[/TD>
[TD]Sumitomo[/TD>
[TD][TR][TD][/TD>
[TD]
Motorsport electrical products: OEM and hard to find terminals and connector kits, wiring, harness supplies, tooling, and sensors for modern and vintage motorcycle, automotive applications. Easy online shopping, low cost shipping options, to expedited around the world. We accept Paypal and...
www.corsa-technic.com
[/TD>
|
Uszczelka wtyczki[/TD>
[TD]Sumitomo[/TD>
[TD][TR][TD][/TD>
[TD]
Motorsport electrical products: OEM and hard to find terminals and connector kits, wiring, harness supplies, tooling, and sensors for modern and vintage motorcycle, automotive applications. Easy online shopping, low cost shipping options, to expedited around the world. We accept Paypal and...
www.corsa-technic.com
[/TD>
|
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
tu znajduje się wyprowadzenie pinów i kolory przewodów patrząc w kierunku wiązki tylnej klapy, której użyjesz do podłączenia nowej kamery.
Zacisk Video+ połączy się z środkowym przewodem na żółtym złączu RCA z nowej kamery.
Zacisk Video - połączy się z zewnętrzną częścią żółtego złącza RCA (przewód ekranujący)
Zasilanie przejdzie do przewodu zasilania 12 V kamery
Masa przejdzie do przewodu masowego nowej kamery.
Upewnij się, że nowa kamera nie wyprowadza własnych linii parkingowych i że jest odbijana w prawidłowym kierunku. Większość tanich kamer będzie wymagała przecięcia pętli przewodów, aby wprowadzić te zmiany.
Będziesz musiał wykazać się kreatywnością podczas montażu kamery, w zależności od tego, co dostaniesz.
Nie próbowałem tego, ale myślę, że możesz użyć trybu diagnostycznego, aby dostosować linie parkingowe, jeśli nie pasują dokładnie.
Po zakończeniu zaleca się ponowną kalibrację systemu kamer, co można zrobić tylko za pomocą narzędzia Consult III. Mam nadzieję, że lokalny dealer lub mechanik może to dla Ciebie zrobić tanio.
Powodzenia!