Nissan Frontier Forum banner

Ulepszenie kamery cofania?

2 reading
64K views 81 replies 37 participants last post by  tmolina  
#1 ·
Mam SV z pakietami Tech i Convenience i, jak wielu zauważyło, kamera cofania jest okropna. Zauważyłem na stronie z częściami Nissana, że kamera tylna dla Pro4x ma inny numer części niż S/SV. Czy Pro4X cierpi na tę samą słabą jakość obrazu co SV? Znalazłem również kamery zamienne do Frontier 2019 online u kilku sprzedawców części. Czy ktoś, kto jeździł Frontierem późnej 2. generacji, może skomentować jakość tego obrazu z kamery? Planuję w ten weekend przyjrzeć się okablowaniu i połączeniom, aby sprawdzić, czy spróbować innej kamery.

#3 · (Edited)
Tak, z jakiegoś powodu Nissan poszedł na skróty w kilku obszarach w 3. generacji. Przynajmniej w niektórych modelach dodali przednią kamerę. Przynajmniej tam jest. Robi swoje. Ale czy wygląda jak moja kamera cofania HD 1080 za 47 tysięcy dolarów w moim bimmerze? Nie. Czy Frontier kosztuje tyle samo? Tak, niestety lol. Mój bimmer załadowany Xdrive (AWD), panoramicznym szyberdachem, ulepszoną skórą, wyściełaną deską rozdzielczą/wszystkim, nawigacją, stereo harmon kardon z dwoma subwooferami... itp... załadowany. A jednak Pro 4X prawdopodobnie będzie mnie kosztował więcej. Tak, myślę, że mogli nie iść tak tanio. Ale przynajmniej tam jest. Osobiście nie martwiłbym się tym. Jest funkcjonalny. Kamera cofania prawdopodobnie będzie dużym problemem, aby podłączyć ją do jednostki centralnej. Ale jeśli chcesz to zrobić, to jest strona, na której możesz zapytać.

#4 ·
Więc, gdyby jakość obrazu była wyraźniejsza... czy rozwiązałoby to jakieś problemy? Czy ludzie chcą czytać poranną gazetę za pomocą kamery cofania? Po prostu chcę zrozumieć, czego mi brakuje... ponieważ po prostu chcę zobaczyć, co moje detektory sonaru pokazują mi, co już znajduje się w odległości 6 stóp od mojego zderzaka.

#5 ·
Zatem, jeśli jakość obrazu byłaby wyraźniejsza... czy rozwiązałoby to jakieś problemy? Czy ludzie chcą czytać poranną gazetę za pomocą kamery cofania? Po prostu chcę zrozumieć, czego mi brakuje... ponieważ po prostu chcę zobaczyć, co moje detektory sonaru mówią mi, że jest już w odległości 6 stóp od mojego zderzaka.
Cóż, to nie tylko różnice w rozdzielczości. Wiem, że w moim Bimmerze kamera działa o wiele lepiej w nocy i tak naprawdę nigdy nie cierpi z powodu odblasków itp... To znaczy, obraz/kolory wyglądają naprawdę dobrze. Prawie jak technologia HDR lub coś w tym stylu. Ale kamera wyższej klasy poprawi wiele rzeczy, nie tylko rozdzielczość. Ponadto w moim Frontier z 2019 roku kamera cofania może być dość bezużyteczna w pewnych warunkach nasłonecznienia. Mam nadzieję, że nowsze HU to rozwiązały. Ponieważ to nie byłoby w porządku przy nowej cenie. Ale nie miałem wystarczająco dużo czasu, aby to przetestować podczas krótkiej jazdy próbnej załadowanym Pro X. Powiem, że wydaje się wystarczająco funkcjonalny. A dodatkowa kamera przednia była mile widzianą funkcją.

#11 ·
Muszę być w mniejszości, ponieważ nie widzę żadnych poważnych problemów z kamerą cofania w moim SV King Cab. Tak, zgadzam się, że widzenie w nocy nie jest najlepsze, ale już planowałem dodać dodatkowe światła cofania (zamierzam zamontować kilka diod LED pod tylnym zderzakiem), aby to zniwelować. Proste rozwiązanie i pasuje do mojego pragnienia dodania więcej światła do WSZYSTKIEGO

--Exco

#13 ·
Muszę być w mniejszości, ponieważ nie znajduję żadnych poważnych problemów z moją kamerą cofania w moim SV King Cab. Tak, zgadzam się, że widzenie w nocy nie jest najlepsze, ale już planowałem dodać dodatkowe światła cofania (zamierzam powiesić kilka diod LED pod tylnym zderzakiem), aby to naprawić. Proste rozwiązanie i pasuje do mojego pragnienia dodania więcej światła do WSZYSTKIEGO

--Exco
Jedynym problemem jest to, że obraz mógłby być wyraźniejszy i wyraźniejszy. Usiądź w Hondzie side by side. Niewielka różnica, ale zauważalna.

#14 ·
Pieniądze mogą naprawić/ulepszyć prawie wszystko. Nie mam możliwości bezpośredniego porównania, ale za 1 dolara założyłbym się, że jakość wyświetlacza kamery w mojej fabryce jest wyraźniejsza na moim nieoryginalnym ekranie dotykowym Kenwood niż na wyświetlaczu fabrycznego radia. Założę się za 1000 dolarów, że Kenwood brzmi lepiej. Kto chętny?

#15 ·
Pieniądze mogą naprawić/ulepszyć prawie wszystko. Nie mam możliwości bezpośredniego porównania, ale założyłbym się o 1 dolara, że jakość wyświetlania obrazu z mojej fabrycznej kamery jest wyraźniejsza na moim nieoryginalnym ekranie dotykowym Kenwood niż na wyświetlaczu fabrycznej jednostki centralnej. Założę się o 1000 dolarów, że Kenwood brzmi lepiej. Kto chętny?
Nie chcę niczego wymyślnego, chcę tylko wyświetlacz/kamerę tak wyraźną jak w Hondzie mojej żony.

#20 ·
Widziałem, jak kilku właścicieli Titanów skarżyło się na tak słabą rozdzielczość kamery w ich ciężarówce za 70 000 $. Więc jeden facet kupił kamerę 720 od Amazona i zainstalował ją, a jego zdjęcia przed i po były oszałamiająco lepsze! Przeciął przewody i zainstalował nową kamerę, aby rozwiązać problem. Najwyraźniej musi to być kamera. Mam nadzieję, że ktoś to zrobi i pokaże, jak to zrobił, ponieważ kamera jest okropna!

#21 ·
Kamera cofania o wyższej rozdzielczości byłaby bardzo miła. To nie tylko zbędny luksus. Często cofając, podjeżdżam do budynku, gdzie okap dachu rzuca cień na 2-3 metry od budynku, lub przy słabym oświetleniu o zmierzchu/wczesnym wieczorem. Patrzę na widok o niskiej rozdzielczości, wpatruję się w cienie i próbuję zdecydować, czy nakrapiane cienie to tylko anomalie o niskiej rozdzielczości, czy słupek ochronny, klimatyzacja lub tym podobne. Wyższa rozdzielczość byłaby bardzo pomocna.

#25 ·
Kamera cofania w moim Pro4x z 2022 roku ma straszną jakość. Czy tę kamerę można wymienić, po prostu zamawiając lepszą i zdejmując osłonę tylnej klapy, aby ją wymienić?
Szczerze mówiąc, nie rozumiem, gdzie Nissan oszczędza. Właśnie zainstalowałem kilka kamer bezpieczeństwa wokół domu i wszystkie generują rozdzielczość 2K. Za dzwonek do drzwi, kamerę reflektorową w garażu i kamerę na podwórku zapłaciłem mniej niż 500 dolarów. Chodzi mi o to, że technologia jest w tym momencie tania. Ile Nissan zaoszczędził, używając 480P? Najwyżej 50 dolarów. Nie wyobrażam sobie używania czegokolwiek o tak słabej jakości, chyba że w podstawowym samochodzie S. SV i wyższe zdecydowanie powinny mieć wyższe rozdzielczości, biorąc pod uwagę ceny. Co sprawia, że myślę, że sam wyświetlacz w samochodzie może mieć niską rozdzielczość.

#24 ·
Myślałem o zamianie z Rogue mojej So. Ma niesamowitą jakość. Nigdy nie rozumiałem, dlaczego różne działy modeli firm samochodowych wydają się ze sobą nie komunikować. Ten Rogue ma kilka wspaniałych funkcji, ale także pewne wady w porównaniu do P4X. Na przykład ta kierownica jest bardzo niewygodna, ale w pełni cyfrowe wskaźniki i wyświetlacz HUD są niesamowite!

#26 ·
To jednak może nie być pójście na skróty... może to być poziom trwałości, który jest wymagany, jest inny. Trwałość zwykle wiąże się z kosztem jakości obrazu ze względu na cenę.

#27 ·
To może nie być oszczędzanie na kosztach... może to być inny poziom wymaganej trwałości. Trwałość zwykle wiąże się z kosztem jakości obrazu ze względu na cenę.
Być może, ale tak naprawdę jedyną różnicą byłby czujnik. To tak, jakby porównywać czujnik w telefonie. Czy 200 megapikseli jest mniej niezawodne niż 20? Jeśli upuścisz telefon, czy średniej klasy 625 Snapdragon zepsuje się szybciej niż flagowy 888? Prawie każdy inny SUV lub ciężarówka z napędem na cztery koła ma znacznie lepszą optykę niż Frontier i mogą również jeździć w terenie. Nie, myślę, że to 480p z tego samego powodu, dla którego przyciemniane lusterko nie jest już standardowym wyposażeniem w p4x i że fotel pasażera nie może już mieć elektrycznych foteli. To albo oszczędzanie pieniędzy, albo zwiększanie marż. Nie krytykuję Nissana za to, po prostu tak jest.

#28 ·
Jeśli możemy wziąć pod uwagę trwałość, to przypomina mi, że nawet coś prostego jak aparat fotograficzny przechodziłoby proces, aby móc go sprzedać. Zmień to, a ponownie uruchomisz ten proces.

To jedna z teorii, dlaczego samochody wciąż używały "starych" chipsetów w samochodach, gdy pojawiły się niedobory. "Dlaczego nie użyć czegoś aktualnego?" było pytaniem. Najwyraźniej nie tak łatwo.

Ale to nie wyjaśnia, dlaczego rynek wtórny nie wypełnił luki.

#29 · (Edited)
Jeśli możemy wziąć pod uwagę trwałość, to przypomina mi, że nawet coś prostego jak aparat fotograficzny nadal przechodziłoby proces, aby móc go sprzedać. Zmień to, a ponownie uruchomisz ten proces.

To jedna z teorii, dlaczego samochody nadal używały "starych" chipsetów w samochodach, gdy pojawiły się niedobory. "Dlaczego nie użyć czegoś aktualnego?" było pytaniem. Najwyraźniej nie tak łatwo.

Ale to nie wyjaśnia, dlaczego rynek wtórny nie wypełnił luki.
ponieważ płytki krzemowe są tak duże i bardzo marnotrawne jest wytwarzanie chipów dla producentów samochodów ze względu na marnotrawstwo.

Oznacza to, że chipy używane w samochodach to dojrzały proces wykorzystujący układy analogowe o rozmiarze 90 nm lub większym. I z tego, co słyszę, popyt na te starsze chipy będzie nadal rósł. Oznacza to, że łańcuch dostaw nadal będzie zepsuty.

#31 ·
A zmiana w układach scalonych oznacza ponowną certyfikację. Nie jestem pewien co do kamer, ale do tego się odnosiłem.

Zgadzam się. Ale do cholery, w pewnym momencie muszą ugryźć kulę i zaktualizować krzem. Niektóre z tych układów scalonych pochodzą z 2005 roku. A niektóre mają do 300 nanometrów. Po prostu szalone. Naprawdę nie widzę, jak kamera miałaby być dotknięta przez procesor. Poza tym, że wyświetlacz w kabinie może wymagać obsługi wyższych rozdzielczości (co może być prawdziwym powodem). Ale nie brakuje samochodów/ciężarówek, które już mają kamery o wysokiej rozdzielczości. Wiem, że wyświetlacz/kamera mojego BMW X3 sprawia, że wyświetlacz Nissana wygląda jak wyświetlacz komputera z lat 80. To żenujące.

#38 ·
Hm, dorastałem używając lusterek i faktycznie obracając głowę. Nawet nie odnoszę się do kamery.

View attachment 359971
Ja też. Wydaje się to bezcelowe, aby dodawać technologię taką jak kamera cofania, jeśli jakość będzie poniżej oczekiwań. Zwłaszcza gdy Nissan sprzedaje tańsze pojazdy z lepszymi kamerami. Mieszany wybór Nissana. Nadal kocham moją ciężarówkę.

#39 ·
Byłbym ciekaw, czy kamera z modelu Rouge 2021 pasowałaby do modelu Frontier? Kamera powinna mieć dokładnie ten sam rozmiar i prawdopodobnie to samo złącze. Linie siatki, jak przypuszczam, są częścią programowania ECM, a nie specyficzną cechą sprzętu kamery?? Może warto to sprawdzić? W przeciwnym razie, jeśli to nie poprawia przejrzystości, to programowanie ECM jest przyczyną gorszej rozdzielczości?? Tylko taka myśl...:unsure:

#40 ·
Tylna kamera to chyba moja największa bolączka. Używam jej tylko do mierzenia odległości, gdy już użyłem lusterek, aby się ustawić... tak jak Bóg chciał. Przypuszczam, że trochę się rozpuściłem, przychodząc z mojego '21 Ram. Nie jestem typem człowieka, który lubi "wymyślne dzwonki i gwizdki", ale jakość kamery i system informacyjno-rozrywkowy w RAM-ie są o lata świetlne lepsze niż u innych producentów.

#44 ·
Nadal czekam na naprawę kamery. To straszne. Moja żona ma Rogue z 2022 roku i kamera jest tak ostra. Ja mam pro-4x z 2023 roku z kamerą wyglądającą jak z wczesnych lat 2000. Zastanawiam się, czy wymiana typu plug and play zadziałałaby, gdybym kupił zamiennik kamery Rogue
Cóż, wydajesz się być jednym z niewielu, którzy mają dostęp do kamery Rogue... Czekamy na odpowiedź na to pytanie, lol.

#42 ·
Sądzę, że może to być możliwe, ale bardzo wątpię w jakiekolwiek opcje typu plug and play. W rzeczywistości potrzeba cudu, aby doposażyć kamerę o wysokiej rozdzielczości do HU w fabrycznym Nissanie. Łatwiej będzie wyrzucić całe HU i założyć nowe, a następnie poprowadzić nowy przewód do kamery. Ale wtedy tracisz większość funkcjonalności portów USB, GPS itp., a wiele z tego będzie również wymagało doposażenia w nowe wiązki i okablowanie. I trzeba uważać na impedancję głośników. Ponieważ masz Pro 4X, po prostu bym to zostawił. Wydałeś już duże pieniądze na pakiet premium z systemem Fender. Wiem, że to do bani, ale z jakiegoś powodu (kto wie) Nissan całkowicie zepsuł kamerę cofania w bardzo drogiej ciężarówce.

#43 ·
Sądzę, że to może być możliwe, ale wątpię w jakiekolwiek opcje typu plug and play.
Sądzę, że to prawda. Prawdopodobnie dobrze jest również potwierdzić wyprowadzenia pinów itp... nigdy nie wiadomo, kiedy coś się zmieni.