Nissan Frontier Forum banner
41 - 60 of 82 Posts
Sądzę, że może to być możliwe, ale bardzo wątpię w jakiekolwiek opcje typu plug and play. W rzeczywistości potrzeba cudu, aby doposażyć kamerę o wysokiej rozdzielczości do HU w fabrycznym Nissanie. Łatwiej będzie wyrzucić całe HU i założyć nowe, a następnie poprowadzić nowy przewód do kamery. Ale wtedy tracisz większość funkcjonalności portów USB, GPS itp., a wiele z tego będzie również wymagało doposażenia w nowe wiązki i okablowanie. I trzeba uważać na impedancję głośników. Ponieważ masz Pro 4X, po prostu bym to zostawił. Wydałeś już duże pieniądze na pakiet premium z systemem Fender. Wiem, że to do bani, ale z jakiegoś powodu (kto wie) Nissan całkowicie zepsuł kamerę cofania w bardzo drogiej ciężarówce.

Sądzę, że to może być możliwe, ale wątpię w jakiekolwiek opcje typu plug and play.
Sądzę, że to prawda. Prawdopodobnie dobrze jest również potwierdzić wyprowadzenia pinów itp... nigdy nie wiadomo, kiedy coś się zmieni.

Nadal czekam na naprawę kamery. To straszne. Moja żona ma Rogue z 2022 roku i kamera jest tak ostra. Ja mam pro-4x z 2023 roku z kamerą wyglądającą jak z wczesnych lat 2000. Zastanawiam się, czy wymiana typu plug and play zadziałałaby, gdybym kupił zamiennik kamery Rogue
Cóż, wydajesz się być jednym z niewielu, którzy mają dostęp do kamery Rogue... Czekamy na odpowiedź na to pytanie, lol.

Byłem ciekaw, aby porównać kamerę cofania między Rogue i P4X, ponieważ nie mogłem uwierzyć, że byłoby aż tak dużo różnicy. Oglądając kilka filmów z YouTube, wyciąłem kilka zdjęć. I ku mojemu zaskoczeniu, Rogue wydaje się pokonywać P4X. Powiedziałbym, że jest tu spora różnica. Naprawdę szkoda, że Nissan nie mógł zapewnić przynajmniej tych samych specyfikacji. Nie tylko rozdzielczość wydaje się wyższa, ale także oświetlenie wydaje się lepsze. To mniej przepalone lub wyblakłe. Oznacza to mniej odblasków, co jest bardzo ważne, gdy próbujesz widzieć w mniej niż optymalnych warunkach, gdy słońce pada na obiektyw.

Można by rzeczywiście łatwiej czytać poranną gazetę z kamerą Rogala...ale wciąż trzeba by było wysiąść z taksówki, żeby przewracać strony.

Nie zdziwiłbym się, gdyby można było zamienić kamerę z Frontier na nową Rogue? Założę się, że połączenia są takie same, a jeśli nie, to bardzo podobne lub łatwe do połączenia?? Oprogramowanie robi linie prowadzące. Najpierw eksperymentowałbym z tylną kamerą, aby to zweryfikować, a potem przejść dalej ;)

Ale nawet jeśli to zadziała, nie jestem pewien, czy zwiększona rozdzielczość jest warta swojej ceny...
BINGO!
Co przejadę, co przegapi mój sonar?

• Like
Reactions: Thorin87
Próbuję wywrzeć presję na @That Jamaican, żeby otworzył Rogue swojej żony! Może będzie mógł je zamienić, a ona nie zauważy.

@Trent Larson znalazł to na stronie części Nissana Canada: 2022 Nissan Frontier 3.8L V6 AT 2WD King Cab S Camera Back View - 28442-9BU0B - Oryginalna część Nissana

Ale nawet jeśli to zadziała, nie jestem pewien, czy zwiększona rozdzielczość jest warta tej ceny...
Chcesz mnie zabić, co? 😂
Nic nie otwieram. Najlepsze, co mogę zrobić, to udostępnić zdjęcie poniżej
Image

Nie chcę nic wymyślnego, chcę tylko wyświetlacz/kamerę tak wyraźną jak w Hondzie mojej żony.
Zgadzam się z tobą! Właśnie zamieniłem Frontier 2017 crewcab SV/towing pkg na załadowany 2023 SV bla, bla, bla. Kamera w 2017 roku była absolutnie bez żadnych wad w jakości i obrazie.... wyraźna, wyraźna i tak przydatna do wszystkich holowań, które wykonuję. Nowy, załadowany technologicznie Frontier 2023 jest świetny, dopóki nie dojdziesz do tylnej kamery....... PURE GARBAGE! Dosłownie, rozdzielczość jest gorsza niż 144, najniższa, jaką można oglądać na You Tube. To nasza 4. nowa platforma Nissan Frontier SV od 2013 roku i jedną rzeczą, której się nauczyłem, jest to, że Nissan Corporate w TN mógłby mniej dbać o skargi konsumentów.

Z wyglądu tego linku z aliexpress wygląda na to, że złącze w kamerze Rogue jest inne.
Rogue wygląda na wyjście do złącza koncentrycznego w porównaniu do Frontier, która ma 6-pinowe złącze, z których tylko 4 są używane w wiązce.

Wszystkie 4 kamery w Rogue mają koncentryk prowadzący do modułu sterowania kamerą surround view (284A1 6RA0B)
Image

Zakładam, że Frontier ma podobną konfigurację, ale zestaw czterech przewodów dla każdej kamery prowadzi do 40-pinowego złącza w CCM (284A1 9BU0A)
Image

To na pewno nie będzie plug-and-play.
Kamery Rogue prawdopodobnie będą potrzebować Power over Coax, podczas gdy kamery Frontier mają oddzielne zasilanie wejściowe i wyjście danych.

Ciekawe będzie, czy to tylko kiepskie kamery, które wymagają ulepszenia, czy też cały system ma niską rozdzielczość.

Firma o nazwie 'Master Tailgaters' ma ulepszenie plug and play dla Titana. Wydaje się, że uzyskuje nieco lepszą rozdzielczość.
Może, jeśli jeszcze nad czymś nie pracują, ktoś może dowiedzieć się, skąd pozyskują kamery?

Ulepszenie kamery cofania
Oto ktoś na forum Titana, kto dokonał ulepszenia dla nieco lepszej rozdzielczości.

Trudną częścią może być znalezienie odpowiedniej kamery.
Kupiłem trochę rzeczy, żeby się pobawić. Opublikuję post, jeśli uda mi się coś wymyślić.

:LOL: Cóż, jeśli jesteś tak chętny... Udało mi się uruchomić Crysis....
Image
Rozdzielczość obrazu na ekranie wydaje się całkiem przyzwoita. Dowiedziałem się, że kamera ma 6,3 V DC+, masę i wyprowadza wideo + i -, więc mogłem podłączyć starego Xboxa do mojej kamery cofania. Powinienem mieć dziś kamerę zastępczą, aby móc przetestować, czy będzie działać w trybie plug and play tak samo, jak facet na forum Titan. Niestety, na złącza będę czekał do połowy marca, ponieważ wszystkie pochodzą z Azji Wschodniej. Jeśli chcesz przeciąć i połączyć przewody, ulepszenie powinno być dość łatwe. Zamierzam spróbować złożyć rozwiązanie typu plug-in, aby nie musieć psuć wiązki. Wciąż nie jestem pewien co do kalibracji kamery. Jeśli ktoś ma z tym jakieś doświadczenie, chciałbym dowiedzieć się więcej. Wyświetlany obraz jest dość zniekształcony, a w widoku kopii zapasowej + 360 stopni jest jeszcze gorzej. Chcę założyć, że kalibracja kamery to naprawi, ale nie sądzę, żebym mógł to zrobić w domu.
Image
Image

Jakieś opcje kalibracji w ustawieniach? Ukryte menu?

Sprytny test.

Skalowanie może być problemem? Poza tym, żeby wiedzieć jak, nie jestem pewien, czy musisz jeszcze kalibrować. Twoje wejście nie ma tego samego FOV.

... z drugiej strony, gdybym znał odpowiedzi, nie zadawałbym głupich pytań.

41 - 60 of 82 Posts