TLDR; spójrz na zdjęcie (filmy poniżej), w pełni działające fabryczne radio Nissan Android Auto / Apple CarPlay. Tak, działają elementy sterowania na kierownicy, wzmacniacz, fm, SXM i kamera cofania.
Do tej pory nie byłem zadowolony z małego ekranu standardowego radia w moim Frontier z 2016 roku. Dźwięk był przyzwoity, ale ekran był za mały i brakowało mu nowoczesnych funkcji. Stare urządzenie na sprzedaż...
W 2019 roku zauważyłem, że zaczęli oferować większe ekrany w jednostkach Panasonic w modelach Frontier, ale nadal brakowało im funkcji Android Auto i Apple CarPlay.
Jednak w zeszłym roku Nissan oferował opcjonalne jednostki Android Auto i Apple CarPlay tylko w niektórych modelach z ulepszonymi wykończeniami, które nie były modelami Frontier.
Kupiłem kilka i zacząłem je okablowywać z pełną funkcjonalnością w moim Frontier. Jeśli mogę mieć w pełni działający VK56 w mojej ciężarówce z 2016 roku, jak trudno może być uzyskać w pełni działające radio? Cóż... trudno. Ten projekt zajął ponad 9 miesięcy. Częściowo dlatego, że nie miałem ciężarówki do ulepszenia Vk56, ale także z powodu opóźnień związanych z COVID i czasu na badania.
Było kilka przeszkód do pokonania, ale działa świetnie. Mój samochód ma teraz więcej funkcji niż Lexus mojej żony
Film z radia i różnych funkcji w akcji:
Niektóre funkcje tego urządzenia:
Można to również wykorzystać w NV200/NV2500 i Sentra / Versa, ponieważ używają one radia o podobnych rozmiarach.
Do tej pory nie byłem zadowolony z małego ekranu standardowego radia w moim Frontier z 2016 roku. Dźwięk był przyzwoity, ale ekran był za mały i brakowało mu nowoczesnych funkcji. Stare urządzenie na sprzedaż...
W 2019 roku zauważyłem, że zaczęli oferować większe ekrany w jednostkach Panasonic w modelach Frontier, ale nadal brakowało im funkcji Android Auto i Apple CarPlay.
Jednak w zeszłym roku Nissan oferował opcjonalne jednostki Android Auto i Apple CarPlay tylko w niektórych modelach z ulepszonymi wykończeniami, które nie były modelami Frontier.
Kupiłem kilka i zacząłem je okablowywać z pełną funkcjonalnością w moim Frontier. Jeśli mogę mieć w pełni działający VK56 w mojej ciężarówce z 2016 roku, jak trudno może być uzyskać w pełni działające radio? Cóż... trudno. Ten projekt zajął ponad 9 miesięcy. Częściowo dlatego, że nie miałem ciężarówki do ulepszenia Vk56, ale także z powodu opóźnień związanych z COVID i czasu na badania.
Było kilka przeszkód do pokonania, ale działa świetnie. Mój samochód ma teraz więcej funkcji niż Lexus mojej żony
Film z radia i różnych funkcji w akcji:
Niektóre funkcje tego urządzenia:
- Podwójne USB (jedno w konsoli środkowej, a teraz jedno po prawej stronie, gdzie są gniazda 12 V, zdjęcie na dole postu)
- Android Auto / Apple CarPlay (to ogromna aktualizacja dla mnie jako słuchacza Spotify i użytkownika Waze)
- Ostrzeganie o policji / fotoradarach!!! (używając Waze, zdjęcie na dole postu)
- Większy ekran (do tworzenia kopii zapasowych i ogólnej nawigacji)
- Wi-Fi (urządzenie będzie się aktualizować przez Wi-Fi, więc nie stanie się przestarzałe)
- Doskonała nawigacja głosowa (wcześniej nie używałem tego zbyt często, ale działa świetnie przy zmianie dźwięku i rozmowach telefonicznych)
- Asystent cofania (po skonfigurowaniu z wymiarami pojazdu pokazuje, gdzie na drodze będziesz się cofać z linią przewidywania i odległością do przeszkód)
- Konfigurowalny ekran dotykowy (zmień kolejność ikon i układ)
- Podobne bursztynowe kolory LED, które włączają się ze światłami, a ekran przyciemnia się tak samo jak poprzednio
- Konieczność konwersji wzmocnionego na niski poziom, aby współpracować ze wzmacniaczem rockford. Oznacza to, że urządzenie będzie działać również w systemach innych niż rockford bez dodawania wzmacniacza.
- Konieczność utworzenia złożonej wiązki przewodów. Brak plug and play z jakimkolwiek złączem z wyjątkiem złącza USB. Wiązka 20-pinowa musi zostać ponownie zmapowana wraz z wiązką 40-pinową. Posiadanie jednostki Panasonic z 2019 roku również może niewiele pomóc.
- Złącze antenowe jest z jakiegoś szczególnego powodu inne niż normalne Nissan/Infiniti i wymaga modyfikacji lub wymiany.
- Kamera, nie wiem dlaczego, ale Nissan utrudnił to w Frontier.
- Sterowanie na kierownicy - To było zdecydowanie najtrudniejsze do pokonania, kupiłem kilka mierników / wskaźników kombinowanych z 2019 roku, aby spróbować debugować, ale ostatecznie stworzyłem własną magistralę media-can (M-CAN, która używa zastrzeżonych poleceń Nissana) i konwertowałem analogowe wejście sterujące na cyfrowe.
Można to również wykorzystać w NV200/NV2500 i Sentra / Versa, ponieważ używają one radia o podobnych rozmiarach.