Nissan Frontier Forum banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
141 Posts
Discussion Starter #1
Hey guys I just put all my music on a flash drive the other day so I could use that rather than my iPod and I've had a few quirks happen already. I'm curious if y'all have too and if so if you found a fix for them. Here's what I've noticed so far...

First off, it seems almost like some songs skip like a scratched cd. These are MP3 files and I didn't have issues with them before so I'm not sure what's causing it. It does seem to be more frequent when I first start listening to anything and less frequent the longer I had it playing. It's random too. Not always on the same song or part so I know it's not the file itself.

Second, today I was listening to a couple albums. I guess I had it playing all albums because I could skip songs in one and move into the next on the list but when I got back in the truck to go home it jumped from g to w and when I tried to get back to my original album I now had a duplicate of each song in the album that wasn't there earlier in the day.

Also I did not have the random setting selected so it should've played them all in order.

Third, when I went back and found the album, after disconnecting and reconnecting the usb drive, it was back to one copy of each song but now only would play through that album rather than moving to the next on the list as I went through the songs.

Lastly, on a positive note I did notice that skipping through songs seemed to be quicker using the drive vs the iPod. The iPod would take a moment after skipping to actually advance.

Thanks guys for any ideas/advice.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,932 Posts
Hey guys I just put all my music on a flash drive the other day so I could use that rather than my iPod and I've had a few quirks happen already. I'm curious if y'all have too and if so if you found a fix for them. Here's what I've noticed so far...

First off, it seems almost like some songs skip like a scratched cd. These are MP3 files and I didn't have issues with them before so I'm not sure what's causing it. It does seem to be more frequent when I first start listening to anything and less frequent the longer I had it playing. It's random too. Not always on the same song or part so I know it's not the file itself.

Second, today I was listening to a couple albums. I guess I had it playing all albums because I could skip songs in one and move into the next on the list but when I got back in the truck to go home it jumped from g to w and when I tried to get back to my original album I now had a duplicate of each song in the album that wasn't there earlier in the day.

Also I did not have the random setting selected so it should've played them all in order.

Third, when I went back and found the album, after disconnecting and reconnecting the usb drive, it was back to one copy of each song but now only would play through that album rather than moving to the next on the list as I went through the songs.

Lastly, on a positive note I did notice that skipping through songs seemed to be quicker using the drive vs the iPod. The iPod would take a moment after skipping to actually advance.

Thanks guys for any ideas/advice.
Wow.... that is weird... :serious:
let's start with what you're playing with... (I'll just assume you have a later model SV without the RF package). Your symptoms are odd to say the least. The Nissan HU can be a bit fussy with USB drives (both make & size). Do you have any others you can test with? What brand & size is the drive thats causing the trouble? It's also possible the HU is taking issue with the file structure. PM me a reminder to post/send you a program that will order/organize the drive's file structure (I don't have it here at work with me).
It's also possible the HU just needs a cold boot (or a boot to the head... you'd be surprised how often that fixes a transmitter at work). You can either unplug the stereo from the vehicle harness (difficult) or disconnect the vehicle battery positive cable for... 15 min to an hour (easy). TBH I'd be surprised if the cold boot did anything but it's usually the last or first thing I try, depending on time and frustration level.
 

·
Registered
Joined
·
141 Posts
Discussion Starter #3
Sorry guess I should've mentioned that. I've got a 2016 pro 4 x with nav. USB in center storage console. I can try some older drives when I get back home but the one I have now I just bought for the purpose of using it in the truck. It's a Sandisk Cruzer glide 128gb drive. I had the same skip issue at times with my iPod but it wasn't happening nearly as much. The iPod is the last gen they made before switching over to just the iPod touch. I formatted the drive on my Mac to dos I believe. That was the only Windows option it gave me and I needed it to be able to work on both Mac and Windows. As for the music I just went in and took my iTunes library and copied it over to the drive so all folders are set alphabetically on the drive. It is weird and it did it again to me today too so it's not just a fluke.
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Make sure the MP3 files are ecoded as 128 Kbps or whatever, and are not VBR (variable bit rate). Some MP3 playback devices have difficulty playing VBR files.

Could also be a bum USB drive - try another? Though it would be strange to get a bad one out of the box, I've had it happen before.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,444 Posts
Everything on my USB works fine and slightly faster than my iPod but if wont recognize all my songs, it only recognizes 255 (if i remember correctly), so i play from my phone through bluetooth


Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk Pro
 

·
Registered
Joined
·
141 Posts
Discussion Starter #6
Yeah so far I haven't had an issue with it recognizing songs. Just the issues I mentioned in the original post. It happens pretty often but if it does it to a song and I start it over it doesn't do it again to that song so it's not the file it has to be something with the truck or the drive.
 
1 - 6 of 6 Posts
Top