Nissan Frontier Forum banner

Potrzebuję pomocy u1000 u1001 nie uruchamia się z kluczem

33K views 15 replies 4 participants last post by  ss67ls  
#1 ·
Cześć, naprawdę potrzebuję pomocy. 2008 Nissan Frontier 4.0 nie uruchamia się z kluczykiem, wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej się zapalają. Ma kody U1000 U1001. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, wszystko w porządku, wypróbowałem inny IPDM, bez zmian, zamieniłem przekaźnik EFI i przekaźnik rozrusznika, bez zmian. Jeśli wyciągnę przekaźnik rozrusznika i podłączę zasilanie do dolnego połączenia, rozrusznik działa prawidłowo, co mówi mi, że rozrusznik i okablowanie od przekaźnika są w porządku. Ale z jakiegoś powodu brak zasilania rozrusznika z kluczykiem, proszę o pomoc, dziękuję.

#3 ·
Sprawdź pięć bezpieczników topikowych znajdujących się w plastikowej obudowie bezpośrednio za zaciskiem (+) akumulatora, aby upewnić się, że wszystkie te bezpieczniki nie są "przepalone" i są nadal nienaruszone. Użyj funkcji testera napięcia i ciągłości w multimetrze cyfrowym, aby je przetestować.

Spróbuj również poprowadzić przewód uziemiający bezpośrednio z zacisku (-) akumulatora do bloku silnika. Jeśli ciężarówka uruchomi się po poprowadzeniu przewodu uziemiającego z zacisku (-) akumulatora do bloku silnika, oznacza to, że masz zwarcie w kablu uziemiającym (-), wychodzącym z akumulatora. Jeśli Twój Frontier jest narażony na działanie soli drogowej, możesz sprawdzić WSZYSTKIE punkty uziemienia.

Mam nadzieję, że to pomoże.....

#5 ·
Jak sprawdzić moduły? Pracuję dużo przy BMW i mam pętle testowe do ominięcia/testowania sygnałów magistrali CAN. Ten Nissan nie ma gniazd pętli magistrali CAN. Mój skaner OBD2 nie pokazuje stanu magistrali CAN ani liczby modułów. Jak więc mam dowiedzieć się, jakie moduły magistrali CAN posiada i przetestować te moduły pod kątem komunikacji? Dziękuję.

#6 ·
Jak sprawdzić moduły? Dużo pracuję przy BMW i mam pętle testowe do omijania/testowania sygnałów magistrali CAN. Ten Nissan nie ma gniazd pętli magistrali CAN. Mój skaner obd2 nie pokazuje stanu magistrali CAN ani liczby modułów. Jak więc mam dowiedzieć się, jakie moduły magistrali CAN posiada i przetestować te moduły pod kątem komunikacji? Dziękuję
Będziesz potrzebował schematów swojego samochodu i najlepiej byłoby mieć narzędzie skanujące, które może komunikować się ze wszystkimi modułami, aby zobaczyć, co działa, a co nie. Wreszcie, najprawdopodobniej będziesz potrzebować oscyloskopu do sprawdzenia sygnałów magistrali CAN na magistrali/magistralach CAN w ciężarówce.

Schematy są tutaj - gdy strona znów będzie działać

Po prostu jako możliwy problem, czy sprawdziłeś płyn chłodzący w chłodnicy pod kątem smod? Możliwe, że spalił moduł sterowania tcm, a tym samym brak rozruchu.

#8 ·
Przede wszystkim dziękuję za pomoc. Ciężarówka została do mnie przyholowana od znajomego, który powiedział, że nie odpala. Sprawdziłem więc bezpieczniki, połączenia i masy oraz biuletyny serwisowe, wszystko w porządku. Dzisiaj sprawdziłem skrzynkę bezpieczników na dodatnim zacisku akumulatora, wszystko w porządku, zasilanie po obu stronach bezpieczników. Sprawdziłem zasilanie 12 V do IPDM na czerwonym przewodzie obwodu nr 48, po włączeniu zapłonu wszystko w porządku. Ale nie otrzymuję sygnału do przekaźnika rozrusznika. Obwód nr 19, biały przewód skrzynki IPDM, jeśli podam zasilanie, rozrusznik kręci i pojazd odpala. Postanowiłem więc wejść pod spód i odłączyć wtyczkę TCM, żeby sprawdzić, czy to pomoże. Okazało się, że wtyczka skrzyni biegów była już odłączona, więc podłączyłem ją z powrotem, pojazd nadal nie odpala z kluczyka, a po włączeniu zapłonu włączają się reflektory i działa wentylator chłodnicy, czego nigdy wcześniej nie było, i nie odpala po podłączeniu na krótko obwodu nr 19. Odłączyłem więc wtyczkę skrzyni biegów i jeśli podam zasilanie do dolnego połączenia przekaźnika rozrusznika nr 19, to zakręci i odpali tylko wtedy, gdy skrzynia biegów jest odłączona. Wiem więc, że coś musi być nie tak z TCM. Ale nie mogę uruchomić pojazdu z kluczyka i tylko to chcę zrobić. Mój znajomy przyniósł mi używany IPDM, bo myślałem, że to to, ale nic się nie zmieniło, nadal nie odpala z kluczyka. Podłączyłem też masę z ujemnego zacisku akumulatora do bloku silnika, nadal nic się nie zmieniło. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana, dziękuję.

#9 ·
Płyn chłodniczy w chłodnicy wygląda dobrze, nie widać mleka. Zakładam, że TCM ma problemy, ponieważ znalazłem go odłączonego. Wszystko wskazuje na to, że pojazd wciąż kręci rozrusznikiem po przekręceniu kluczyka, jeśli TCM jest odłączony. Muszę tylko sprawić, żeby odpalał po przekręceniu kluczyka

#10 · (Edited)
moc przy 48 ipdm oznacza, że wszystko jest w porządku dla przełącznika park/neutral. cewka przekaźnika+
19 jest do rozrusznika
3 to zasilanie z przełącznika zapłonu po przekręceniu do pozycji rozrusznika --> staje się 19, jeśli przekaźnik się zamknie
masa cewki przekaźnika pochodzi z procesora ipdm, który znajduje się na magistrali can

procesor ipdm przechodzi w tryb fail safe, jeśli nie komunikuje się z bcm i ecm - nie jestem pewien, czy potrzebuje również tcm

tu jest ten sam tryb awarii w nissanie bez rozruchu, działające wentylatory i błędy magistrali can...
inna przyczyna, ale pokazuje, jak ipdm nie włączy przekaźnika rozrusznika bez prawidłowej komunikacji na magistrali can

#11 ·
Więc zapłon ma sygnał do IPDM. Uważam, że to TCM powoduje mój problem. Użyłem dziś lepszego skanera i nie komunikuje się z żadnymi modułami, jeśli trans-TCM jest podłączony. Jak tylko odłączę TCM, skaner komunikuje się z ECM, ABS, SRS, bez komunikacji z TCM. Nadal nie uruchamia się z kluczykiem. Obwód nr 9 z TCM nie ma 12 V po włączeniu zapłonu. Zastosowałem 12 V z powerprobe, ale nadal nie uruchamia się z kluczykiem. Więc jedyne, co mogę wymyślić, to uszkodzony TCM powodujący brak rozruchu z kluczykiem. Chcą 800 za używany TCM lub 1200 za kompletną skrzynię biegów. Mój przyjaciel, myślę, że nie chce naprawiać ze względu na koszty naprawy. Tak słaba konstrukcja, nigdy nie miałem sytuacji, w której pojazd nie uruchamiałby się i nie można było tego potwierdzić. Zgaduję, że to TCM, po wszystkich testach pinów i diagnostyce, ale nie ma sposobu, aby potwierdzić to w 100%. I mógłbym to zweryfikować tylko wydając 800+ w nadziei, że zadziała. Lepiej, żebym trzymał się z daleka i nigdy nie polecał Nissana w przyszłości. Chciałbym, żeby istniał sposób na potwierdzenie braku rozruchu w 100%. Dziękuję za wszystkie uwagi i pomoc. Jeśli zdecyduje się włożyć w to skrzynię biegów, poinformuję Cię, czy to naprawiło problem.

#13 ·
Tak, przeglądałem instrukcje, tak samo jak mam z Prodemand, dziękuję. Kiedy TCM jest odłączony, mam komunikację z ECM, ABS, BCM, SRS, bez TCM. Jeśli podłączę TCM, nie mam komunikacji z żadnymi modułami. Wszystkie testy dla IPDM wypadają pomyślnie, z wyjątkiem przekaźnika rozrusznika, to jedyna rzecz z IPDM, która nie jest zgodna ze specyfikacją. Nie mam sygnału wejściowego 12 V do przekaźnika rozrusznika, który według schematu połączeń pochodzi z obwodu 9 TCM. Co jest mylące, to to, że po włączeniu obwodu 9 TCM nadal nie mam warunków rozruchu z kluczyka. Sprawdzę ponownie BCM za pomocą skanera, dziękuję. Mówisz, że instrukcja mówi, że TCM nie jest potrzebny do rozruchu. Wszystkie filmy, które ostatnio widziałem na temat Nissana bez rozruchu, mówią, że jest to spowodowane uszkodzonym TCM, co najwyraźniej jest bardzo powszechne i powoduje brak rozruchu w Nissanach, co mówi mi, że potrzebujesz TCM do rozruchu. Miałem nadzieję zasilić obwód 9, sprawdzić, czy uruchamia się z kluczyka, a następnie sprzedać TCM. Bez możliwości weryfikacji po prostu mam nadzieję, że to jest lekarstwo. Dam znać, co znajdę, dziękuję.

#14 · (Edited)
Cóż, kiedy mówię, że nie potrzebujesz połączenia TCM CAN, dotyczy to ściśle IPDM i jego funkcji. Nadal może być potrzebne działanie CAN, patrz poniżej...

wiem, że połączenie magistrali CAN TCM informuje miernik/M&A (tablicę przyrządów) o wybranych pozycjach zmiany biegów, w tym park/neutralny

Pin 7 tablicy przyrządów następnie podaje sygnał przez pin 102 ECM, że skrzynia biegów jest w p/n.
Sygnał ten wynosi 0 V w p/n, napięcie akumulatora w dowolnej innej pozycji. (To może być twój dymiący pistolet, który nie uruchamia się i musi wynosić 0 V wraz z TCM#9 12 V). Możesz to zobaczyć w monitorze danych ECM --> p/n posi sw

w ECM znajdują się również monitory danych włączania/wyłączania sygnału startu i włączania/wyłączania wyłącznika zapłonu

w BCM znajduje się monitor danych ign on sw w sekcji immobilizera.

Sprawdź więc monitory danych w ECM/BCM/IPDM/mierniku pod kątem wszelkich wskazówek

Spróbuj podać 12 V do IPDM na (pin48/tcm pin9) i 0 V do pin 102 ECM. Zobacz, czy to da ci możliwość uruchomienia, jeśli nie, to ten TCM, który się spalił, zabija coś innego, aby zapobiec uruchomieniu.

Powodzenia w tym momencie musiałbym być naprawdę w terenie, aby przejść dalej w diagnozie.

Zgłoś wszelkie ustalenia, a może to da nowy plan ataku.

edycja - zapomniałem wspomnieć i wiem, że łatwo to przeoczyć, czy skrzynia biegów jest faktycznie w pozycji parkowania lub neutralnej?

#15 ·
Przyjrzę się wszystkim monitorom danych. Pin 9 TCM, podałem 12 V, nie było żadnych zmian. Sprawdzę pin 102 ECM pod kątem napięcia 0 V, czego jeszcze nie sprawdziłem. Na moim skanerze przełącznik bezpieczeństwa neutralnego pokazuje prawidłowe biegi podczas zmiany biegów. Dziękuję, dam znać, co znajdę.

#16 ·
Tak więc aktualizacja w sprawie. Klient kupił kompletną używaną skrzynię biegów i teraz uruchamia się z kluczyka, pokazuje wszystkie moduły na skanerze, teraz zmienia biegi i jeździ świetnie. Więc TCM skrzyni biegów spowodował, że nie mogłem uruchomić samochodu z kluczyka. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że ponieważ przewód z TCM nie wysyłał sygnału do IPDM, coś to widziało, co powodowało brak rozruchu. Pomyślałbyś, że obejście i zmostkowanie przewodu TCM do IPDM pokazałoby lub zrobiłoby jakąś zmianę dla diagnostyki, ale nic z tego, po prostu wrzuciło dobry TCM i miało nadzieję, że zadziała. Naprawdę słaba konstrukcja do testowania i naprawy, ale wydaje się to być normą dla firm samochodowych w dzisiejszych czasach. Dziękuję za całą pomoc i mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości, powodzenia.