Nissan Frontier Forum banner

1 - 20 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
48 Posts
Discussion Starter #1
Hi all,

It started few months ago with my 05 Frontier. Sometimes when I go to start the truck it will turn over but not fire but once it starts, it runs perfect. It happened again this morning, the car started up no problem the first thing in the morning and I drove it for about 10 miles then turn off the engine. Five minute later I tried to start the truck, it cranked but wouldn't start and I even tried the trick that turn the key to On position and wait for few seconds. I tried a couple times to no avail then I decided to let it sit for couple minutes and tried again and this time it just fired up like nothing happened. The battery is good and I replaced the fuel pump, both camshaft position sensors and crankshaft position sensor last year. I did quite a bit of research on this problem and it looks to me that it happens to different across all Nissan models and not limited to Frontier alone. But so far no concrete answer to the cause of the problem and how to fix it. Any suggestion would be greatly appreciated.

Thanks
 

·
Premium Member
Joined
·
12,048 Posts
have dealer pull codes so you can at least see whats electronically going on that you cannot already.
otherwise its just guesswork.
 

·
Premium Member
Joined
·
12,048 Posts
No code at all.
again.

have the dealer pull codes so you can at least see whats going on electronically. that way you arent guessing.
their version of pulling codes and your version of looking at a tiny light, that is not lit. are massively different.
 

·
Registered
Joined
·
48 Posts
Discussion Starter #5
OK thanks. I didn't know that there are other codes store in there beside the check engine light error codes.
 

·
Premium Member
Joined
·
12,048 Posts
yep. tons of them.



thats if you are at the end of your rope and have tried everything you can think of without spending a bunch of money.
all battery cables perfect, everything tested, and checked and re checked. it would suck paying 100$ to find out your starter wire was frayed or something.
 

·
Registered
Joined
·
48 Posts
Discussion Starter #7
So if I bring it to the dealer that what should I tell them so they don't look at me and think 'What the heck is this guy talking about?'
 

·
Premium Member
Joined
·
12,048 Posts
So if I bring it to the dealer that what should I tell them so they don't look at me and think 'What the heck is this guy talking about?'
same thing you explained to us and try to re create the issue so they can see it.
you could have a semi blown fuse, with a weak connection or something? im just guessing.
 

·
Premium Member
Joined
·
6,066 Posts
How many miles? Spark plugs old/fresh?
 

·
Registered
Joined
·
48 Posts
Discussion Starter #11
When it refused to start, I pulled the coil, ground it with another plug and there was no spark. Of course after I waited for few minutes, it started right up just like nothing happened. Also, the crankshaft position sensor was replaced last week with the OEM part from the dealer. So do you think the ECU is its way out?
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
The service manual does not, to my knowledge, list diagnostic codes that are only detectable by the dealer with CONSULT II and not detectable with other scan tools (called Generic Scan Tool or GST in the service manual). In fact, the heading at the top of the listing of Diagnostic Trouble Codes (DTC) in the Engine Control chapter in the service manual (EC), is titled both "CONSULT-II" and "GST". It may be that the dealer has the ability to retrieve code history, including the history of pending codes that never set off a CEL, that can't be read with other diagnostic readers.

All that said, you may be able to see a pending code if you connect a reader immediately after the truck cranks but fails to start and see a pending code that hasn't yet met, and apparently won't meet, in your case, the conditions required to to trigger a CEL.

Failing that, other possible causes (in no particular order):

1. Intermittently bad ground that's causing camshaft or crankshaft position sensor signal dropout. Remove, clean, and reinstall all ground connections to engine and chassis.

2. Bad connection in a connector camshaft or crankshaft position sensor. Remove, clean, and reinstall all cam and crank position sensor connectors.

3. Dirty or damaged camshaft or crankshaft position sensor. Remove, clean, and reinstall all cam and crank position sensors. Can also check the resistance between the three terminals on these sensors (1 to 2, 1 to 3, and 2 to 3); should not be 0 or infinite resistance.

4. Dirty or damaged camshaft signal plate. You may be able to inspect with a boiler mirror or borescope or may have to remove the valve covers.

5. Broken tooth or teeth on flywheel. Manually rotate engine and inspect flywheel through starter or crankshaft position sensor opening.
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Look in the "Power Supply, Ground & Circuit Elements Section" (called PG) of the FSM. Look at the "Ground Circuit" entry that starts on page 34.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Did you ever resolve this issue? Im having the same problem. Truck cranks but wont start sometimes. When it does start, it runs perfect.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Dang! I just got done installing a new fuel pump but im getting the same issue. it's almost like the chip in the key is not being read or something. The truck cranks the same way if you use a non programmed key
 
1 - 20 of 25 Posts
Top