fluctuating idle / high idle problem - Nissan Frontier Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 10-18-2009, 08:08 PM Thread Starter
Shift_Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
fluctuating idle / high idle problem

Just recently my 2000 automatic XE King Cab has been idling weird.

When coming to a stop at a red light, the idle stays at 1000 RPM's, then slowly drops to 650 -750 after 10 seconds or so.

The other problem is when coasting at 45 mph. The idle fluctuates between 1500 and 2000 RPM's.

I don't have any check engine lights as of yet, but I don't know what is going on with the idle. It mainly seems to be idlling higher than normal, then slowly drops back down to the normal idle.

Other than the idle problem, the engine seems to run a little less responsive than normal.

I recent replaced all the vacuum hoses, but that didn't cure the problem.

Any help would be appreciated.

Semper Fi!

2000 XE King Cab / 2.4L / Automatic Transmission
kksport is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 10-25-2009, 09:54 AM
Shift_Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 63
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had this problem and it turned out to be the idle air control valve. I had a piece of rubber gasket stuck in it from the air filter box stuck in it. Try taking it apart and cleaning it.
wdoyle0447 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 10-25-2009, 11:37 AM
Shift_Obsessed
 
FitzIngarage's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: South Carolina
Posts: 3,413
Thanks: 1,042
Thanked 317 Times in 207 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My vote is with wdoyle0447 -- good advice. Your truck has the classic symptoms.

2006 SE CC 4x2 6-Speed 4.0L w/Power Package & ABLS, Red Brawn, Nissan Step Rails, Hood Protector and Soft Tonneau, Clarion CX501, Stock Speakers, Pioneer TS-T110 Tweeters and LED Reverse Lights
FitzIngarage is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 10-29-2009, 03:29 AM Thread Starter
Shift_Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by wdoyle0447 View Post
I had this problem and it turned out to be the idle air control valve. I had a piece of rubber gasket stuck in it from the air filter box stuck in it. Try taking it apart and cleaning it.
Thanks for the advise!

I tried to remove the IAC valve today, but didn't have an offset screwdriver to remove the four bolts.

I will try to clean it after borrowing the correct screwdriver.

Semper Fi!

2000 XE King Cab / 2.4L / Automatic Transmission
kksport is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 11-07-2009, 08:19 AM Thread Starter
Shift_Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by wdoyle0447 View Post
I had this problem and it turned out to be the idle air control valve. I had a piece of rubber gasket stuck in it from the air filter box stuck in it. Try taking it apart and cleaning it.
My trucks idles at 1100 - 1200 rpm when hot in Park. When I come to a stop, the idle hangs at 1000 rpms, then slowly goes down to 750 rpm.

I completed the following maintenance, but the truck still idles high:

1. Cleaned the throttle body.

2. Removed and cleaned the Idle Air Control Valve. Installed new gasket.

3. Removed and cleaned the Idle Air Control Valve Solenoid which screws into the throttle body directly above the IACV. Replaced copper gasket.

4. Replaced 3 ft of vacuum lines all around the throttle body. They are almost 10 years old.

I'm a little frustrated because the Check Engine light is not on, so it isn't showing an error code.

My next idea was to remove and clean the EGR Valve.

Semper Fi!

2000 XE King Cab / 2.4L / Automatic Transmission

Last edited by kksport; 11-08-2009 at 05:51 PM.
kksport is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 11-24-2009, 11:29 PM
Shift_lurker
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had this same problem and did exactly what you did and still had no results. After purchasing a brand new IACV it took care of it. You can get an IACV from Autozone for about $160, a much better price than $240 from the dealership. I would bet when you put a brand new IACV in it will eliminate the problem.
01Frontier is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 11-24-2009, 11:37 PM Thread Starter
Shift_Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 01Frontier View Post
I had this same problem and did exactly what you did and still had no results. After purchasing a brand new IACV it took care of it. You can get an IACV from Autozone for about $160, a much better price than $240 from the dealership. I would bet when you put a brand new IACV in it will eliminate the problem.
I appreciate the help!

Recently, the local Pick-N-Pull got a 99 Frontier in. Since I didn't have my offset screwdriver to remove the IACV, I only took the IAC Solenoid.

The Solenoid didn't fix the problem after I installed it.

I have to go back with the right tools and get the IACV. It's only $6.00, so it's worth the gamble.

Semper Fi!

2000 XE King Cab / 2.4L / Automatic Transmission
kksport is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 11-29-2009, 06:39 AM Thread Starter
Shift_Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Problem solved: IACV was bad. I replaced it with a used one for $6.00.

Semper Fi!

2000 XE King Cab / 2.4L / Automatic Transmission
kksport is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 11-30-2009, 01:52 PM
Shift_Obsessed
 
FitzIngarage's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: South Carolina
Posts: 3,413
Thanks: 1,042
Thanked 317 Times in 207 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Excellent -- good news. Ya can't beat $6 for that part!

2006 SE CC 4x2 6-Speed 4.0L w/Power Package & ABLS, Red Brawn, Nissan Step Rails, Hood Protector and Soft Tonneau, Clarion CX501, Stock Speakers, Pioneer TS-T110 Tweeters and LED Reverse Lights
FitzIngarage is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 08-29-2014, 08:26 PM
Shift_Enthusiast
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 135
Thanks: 36
Thanked 8 Times in 8 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
gona work on a co workers truck this week end, sounds like his problem
waitingtundra is offline  
Reply

  Nissan Frontier Forum > Nissan Frontier Forums > 4 Banger Lounge

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Frontier Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On